Lancering eerste pilotprogramma Supply Chain Excellence

1 a.s. oktober is het zover. ComWonen & Dura Vermeer lanceren het pilotprogramma Supply Chain Excellence dat een einde moet maken aan de inefficiencte en ineffectieve samenwerking tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers in de bouw. Het pilotprogramma moet beide organisaties gaan helpen om over elkaars schutting heen te gaan kijken en over projecten heen te gaan ”samenwerken” als een team.

Deze wijze van ondernemen kan een flinke uitstraling hebben naar de andere (leveranciers/onderaannemers) in de keten. Het is immers onmogelijk voor ComWonen & Dura Vermeer als een team samen te werken, als daarbij niet ook de strategische (keten)partners een belangrijke rol spelen.

Het leidende principe is dat alle betrokkenen met elkaar samenwerken met slechts een doel voor ogen, namelijk het gezamenlijk leveren van de ultieme prijs/prestatie. Dat men elkaar daarbij nodig heeft moge duidelijk zijn. In de bouw is het nu vaak zo dat iedere schakel in de keten zijn eigen prestatie tracht te optimaliseren. Vaak betekent dat wat goed is voor de een, slecht is voor de ander. Wij noemen dat ook wel het werken via het zgn. schuttingmodel. Doordat ComWonen en Dura Vermeer de ambitie hebben om voor meer dan een project te gaan samenwerken, wordt het mogelijk met elkaar nu eens goed naar de organisatie van de samenwerking te kijken.

Deze wijze van samenwerken is overigens alles behalve vrijblijvend. Door een ingrijpend veranderprogramma te volgen (Supply Chain Excellence Programma) bekwamen beide organisaties zich in het gedachtegoed van Supply Chain Management. Tevens betekent dit dat men gedurende de uitvoering van alle bouwprojecten gemonitord zal worden op effectiviteit & efficiency (benchmarking). Ook worden beide organisaties bijgestaan door experts op het vlak van supply chain management en procesoptimalisatie zodat de kans op succes zo optimaal mogelijk is.

Maar uiteindelijk bepalen de medewerkers van beide organisaties en hun strategische partners het echte succes. Zij moeten waarmaken wat in andere industrieen reeds lang bewezen is. Supply Chain Management (ketensamenwerking) leidt tot lagere integrale kosten EN een hogere kwaliteit. Wij hebben dit gekoppeld aan het reduceren van faalkosten. Immers, faalkosten leiden tot hogere kosten en een lagere kwaliteit. Dat is nu precies wat we met ketensamenwerking willen bestrijden.

Of we gedurende het pilotprogramma in staat zijn succesvol te zijn, zal de tijd leren. We moeten een lange adem hebben omdat we gedurende de uitvoering van dit programma met een cultuuromslag te maken hebben. Een omslag in denken waarbij zowel opdrachtgevers en opdrachtgevers zich moeten realiseren dat als we blijven werken zoals we werkten, dan krijgen we wat we kregen. En daar was niet iedereen even blij mee, getuige de vele berichten in de media de afgelopen jaren.

Ik heb 2 artikelen ”iets meer voorspelbaarheid graag” en ”trekken aan spaghetti” voor u geselecteerd die ComWonen heeft laten schrijven in het kader van hun deelname aan het Supply Chain Excellence programma. Beide artikelen zijn zeer lezenswaardig en wil ik u niet onthouden!

Mocht u zich als corporatiedirecteur of directeur van een bouwbedrijf aangesproken voelen en actief willen investeren in een dergelijk programma, dan hoor ik dat natuurlijk graag van u!

Veel succes met ondernemen!

Groet,

Marcel Noordhuis – Director Deloitte Real Estate Advisory (mnoordhuis@deloitte.nl)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.