De samenwerking tussen woningcorporatie Trudo en bouwbedrijf Volker Wessels

Voor u gelezen in het blad Binnenlands Bestuur op 26.09.08 en deels onderstaand overgenomen

Een schok ging er door Eindhoven toen de Lichttoren, het baken en het symbool van Philips en de lichtstad, gekocht werd door woningbouwcorporatie Trudo. De man die daarvoor verantwoordelijk was, is directeur Thom Aussems. De voormalige student aan de Sociale Academie en ex-opbouwwerker zag in deze koop de kans om Trudo af te helpen van het Trabant-imago van de ouderwetse arme, corporatie. De aankoop van de Lichttoren was mogelijk door de samenwerking met bouwonderneming Volker Wessels. Trudo werd verweten een commerciële ontwikkelaar te zijn geworden. Aussems vindt dat onterecht en wijst op de ingediende plannen. ‘Volker Wessels en Heijmans (beursgenoteerde ondernemingen in vastgoed, bouw, infra en techniek, red.) waren bezig de Lichttoren in te richten voor kantoorfuncties. Men wilde er het UWV in huisvesten. Moet je je voorstellen: na vijf uur ’s avonds gaat het licht uit. Een donkere toren aan de rand van het stadscentrum. Wij hebben gezegd: de Lichttoren moet een levendige plek zijn aan de rand van de binnenstad. Een hotel, een grand café, luxe fitnesscentra, een woonhotel voor gescheiden mensen en woningen voor mensen die duur willen wonen en voor mensen met een bescheiden portemonnee. Die combinatie van het creëren van een hoogstedelijke woonomgeving en maatschappelijk vastgoed is een typische manier van een corporatie om invulling aan zo’n plek te geven.’

One-night-stand

De vaste relatie van Trudo met bouwbedrijf Volker Wessels ontstond in het begin van het huidige decennium. ‘Het was mij opgevallen dat wanneer je naar bouwprojecten kijkt, dat dat redelijk moeizaam verloopt. Bouw is een relatief ingewikkeld product. Het is veel ingewikkelder dan industrie, die veel meer herhalingsproductie kan maken. Bouw is altijd uniek. Als je goed kijkt naar het hele bouwproces, weet je pas hoe het moet als je met het project klaar bent. Er zijn vooral heel veel partijen bij betrokken. Eigenlijk zijn dat allemaal one-night-standverbindingen. Dát moet je dus niet doen, want dan vraag je om problemen.’

‘Ik zag in die tijd dat Toyota zijn productieproces anders organiseerde. Zij kozen voor vaste leveranciers. Ik dacht: dát moeten wij op ons terrein ook doen. Nu is de ontwerpend architect bij ons de enige echte variabele. De uitvoerend architect is ook een vaste, Hoen, die de zaken kortsluit met de aannemer. Eigenlijk moet je het vergelijken met het lopen van een estafetterace op de Olympische Spelen. Vier atleten die een estafettestokje moeten doorgeven. Simpel eigenlijk, maar hoe vaak gaat het niet fout. In de bouw moeten heel veel estafettestokjes worden doorgegeven. Wil je dat efficiënt doen, dan moet je vaak en veel samenwerken.’

‘Wij hebben daarom gekozen voor duurzame verhoudingen met onze relaties. Er kwam nog iets bij. Ik zocht een club waarmee we de afspraak konden maken dat we tegen kostprijs konden bouwen. Hogere bouwkosten was voor ons een gevoelige variabele in onze financiële huishouding. En ik wilde óók een bouwer waarmee we kwalitatief konden ontwikkelen. Dat is Volker Wessels dus geworden. Alleen bij Dick Wessels kreeg ik het gevoel dat hij zocht naar continuïteit. Vaste relaties aangaan, stond haaks op de cultuur van wantrouwen in die tijd. Het was een groot spel van loven en bieden, met ondoorzichtige harken, rekeningen en facturen. Als jij dit voor mij doet, doe ik dat voor jou. Ik heb gezegd: hou, daar maar mee op. Ik heb veel partijen over de vloer gehad, die ik geen hand heb gegeven omdat ik bang was dat ik dan mijn vingers kwijt zou zijn.’

‘De meeste corporaties reageerden argwanend. Wat stom! Wij doen alles zelf. Zo krijg je nooit de laagste prijs want je moet aanbesteden. Ik dacht: gelul. Zoveel wordt er niet aanbesteed. Ik kreeg ook te horen dat ik mij afhankelijk maakte van Volker Wessels. Ik heb tegen Dick Wessels gezegd: als jij mij één keer verneukt, stamp ik je buiten en je weet niet hoeveel lawaai ik kan maken om bekend te laten worden wat jij dan gedaan hebt.’

‘Natuurlijk rekenen wij de begroting na. Wij voeren ook controles uit, maar wij vertrouwen Wessels. Ik voel mij er prettig bij want wij kunnen goed en goedkoop bouwen. We hebben een hele goede projectontwikkelaar en ik zie dat onze projectmanagers blijven omdat er interessant werk en projecten zijn.’ ‘Volker Wessels hoeft geen capriolen uit te halen om bij ons aan de bak te komen. Ze hoeven ook niet gefêteerd te worden en hoeven dat andersom ook bij ons niet te doen. Ze moeten ook niet met die flauwekul aankomen.

Toen ik hier de eerste Kerstperiode meemaakte, werd het een na het andere kerstpakket afgeleverd. Ik heb direct gezegd: als leveranciers bij Trudo nog wat willen doen, stoppen ze hiermee. Intern heb ik gezegd: wie meer dan één fles wijn aanneemt, ontsla ik op staande voet ongeacht wat de kantonrechter ervan vindt. Dat is mijn norm. In het begin vond men dat vreemd. Vooral de techneuten die gewend waren gefêteerd te worden met kerstpakketten. Men vindt het interessant als men dat toegestopt krijgt. Ik heb hen gezegd dat het belachelijk is want er zijn veel meer mensen in de organisatie die ook hun deel doen om het werk voor elkaar te krijgen en die worden niet gefêteerd.’

‘In het kader van good governance hebben we sinds vorig jaar een integriteitscode. We hebben daar vanmorgen in het bestuur nog over gesproken. We hebben gezegd: we gaan er de tien geboden van maken. Een echt issue is integriteit echter niet in onze organisatie. Men weet wat de spelregels zijn.’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.