Smurfendorp’ lek als mandje

door Thijs Wartenbergh

HEERHUGOWAARD –  Een ‘smurfendorp’ met 46 blauwe huur- en koopwoningen in Zuidwijk-Huygenhoek in Heerhugowaard dreigt een fiasco te worden voor de bewoners. De huizen lekken aan de voor- en achterzijde.

De kosten voor herstel van de huizen bedragen drie miljoen euro. Op wie dat te verhalen valt, is onduidelijk. De bewoners hebben al jaren last van lekkende muren. Dat zorgt voor isolatieproblemen. Volgens een van de bewoners is het binnen daardoor bijna niet meer warm te krijgen. Bovendien laat het sijpelende water bruine vlekken achter op de binnenmuren.

De cementgebonden gevels vormen de boosdoener, aldus woningcorporatie Woonwaard, die twaalf woningen verhuurt in het project. Deze gevels wijken en zorgen daardoor niet alleen voor vocht- maar ook voor stabilisatieproblemen. Renovatie van de gevels en het oplossen van de vochtoverlast kost circa drie miljoen. Niet alleen de gevels, maar ook de coating die erop is aangebracht, kan voor een deel de ellende veroorzaken, meent Woonwaard. Verder sluiten de diverse muren niet goed op elkaar aan. Op wie de renovatiekosten kunnen worden verhaald, is onbekend.

“We hebben een aansprakelijkheidsprobleem”, zegt Woonwaard. Bedoeld wordt dat de aannemer en de fabrikant van de gevels inmiddels failliet zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.