‘Ketenintegratie in de bouw’ is beter, sneller en goedkoper

[persbericht van Comwonen en Dura Vermeer Bouw Rotterdam van 8 oktober jl.]

Koplopers in samenwerking in de bouwsector

Rotterdam, 8 oktober 2009.

Na een jaar samenwerken volgens de principes van ketenintegratie, presenteerden Com·wonen en Dura Vermeer op 8 oktober jongstleden de eerste praktijkervaringen en onderzoeksresultaten van de analysefase van het gezamenlijke ‘Ketenintegratie Programma’, aan relaties. De hoofdconclusie luidde: Ketenintegratie in de bouw leidt tot een beter, sneller en goedkoper product.

Succesvol

De ervaring van het afgelopen jaar leert dat de samenwerking tussen Com·wonen en Dura Vermeer volgens het ketenintegratieprincipe succesvol is verlopen. Dat komt vooral doordat de energie voor 100 procent op het project gericht wordt en er echt samengewerkt wordt. Hierdoor ontstaat er ruimte voor vakmanschap. Daarnaast komt er door de projectongebonden samenwerking én resultaat-verbetering (financieel, kwaliteit en tijd) ruimte vrij voor innovaties en vernieuwing. Als derde succesfactor wordt het toegenomen werkplezier genoemd. Opvallend is dat deze manier van samenwerken leidt tot een enorme motivatie onder werknemers.

Koplopers in de bouwsector

Com·wonen en Dura Vermeer werken al jarenlang samen. Een jaar geleden startten ze samen de keten als opdrachtgever en aannemer. Met als doel dat de architect, constructeur, leveranciers en onderaannemers aanschuiven en onderdeel worden van de keten. Daarmee zijn ze koploper in een samenwerking die resulteert in hogere kwaliteit, lagere kosten en snellere bouw. Ben Pluijmers, directeur Vastgoed/plaatsvervangend bestuurder Com·wonen: “We hebben vertrouwen in elkaar, in onze samenwerking, in de markt én in de toekomst. De ingrediënten zijn transparantie, vertrouwen en lef. We geven elkaar een kijkje in de keuken, zitten open en met elkaar aan tafel en analyseren onder leiding van de TU Delft en de Universiteit van Amsterdam de ontwikkel- bouw-, beheer-, en exploitatiefase.”

Onderzoeksrapport

Het onderzoeksrapport van de analysefase van het Ketenintegratie Programma geeft een weergave van de traditionele samenwerking en prestaties van beide organisaties. Auteur Ruben Vrijhoef: “Daarnaast beschrijft het rapport een nieuw geïntegreerd proces bij een in het verleden gerealiseerd project en een projectongebonden samenwerking op basis van de principes van ketenintegratie. Ten derde doen we verslag van een eerste project waarop een deel van het nieuwe proces is toegepast en we de eerste successen behaalden.” Het rapport, inclusief de leerpunten en conclusies kunt u downloaden door op deze link te klikken. Tevens kunt u hier de factsheet en de presentatie downloaden.

Supply Chain Excellence

Joop van der Leeuw, directeur Dura Vermeer Bouw Rotterdam: “We hebben heel bewust gekozen voor deelname aan het Supply Chain Excellence Programma met TU Delft, de Universiteit van Amsterdam en Deloitte Real Estate Advisory. Wij waren onder de indruk van het gedegen pilot-programma van het Centre for Proces Innovation in Building & Construction, (CPI) waarin bovengenoemde partijen zich verenigd hebben. Maar doorslaggevend voor de keus was het enthousiasme en de power die van het team afstraalden. Twee promovendi, Marcel Noordhuis en Ruben Vrijhoef begeleiden en onderzoeken het proces van samenwerken voor de realisatie van 400 tot 500 woningen gedurende vijf jaar. Marcel Noordhuis is directeur Real Estate Advisory bij adviesbureau Deloitte en verricht promotieonderzoek aan de Universiteit van Amsterdam. Ruben Vrijhoef onderzoekt de bouwprocessen aan TU Delft, waar hij ook promotieonderzoek verricht.

Projecten

De partners werken aan vier projecten in de regio Rotterdam die ze volgens het principe van ketenintegratie zullen uitvoeren: Het Mooie Plan fase 1, 125 huur- en koopwoningen in 12 verschillende types, Het Mooie Plan fase 2, 72 grondgebonden koopwoningen, Verolme/YVC-locatie, ca. 1.500 woningen met een divers woonprogramma en de Landbouwbuurt, 72 eengezinswoningen en 140 appartementen met parkeergarage en bedrijfsruimten.

Over ‘Ketenintegratie in de bouw’

‘Ketenintegratie in de bouw’ betekent met meerdere partijen werken aan een gezamenlijk doel. De keten is zo groot als je hem zelf maakt. Com·wonen en Dura Vermeer startten een keten als opdrachtgever en aannemer. Dit gebeurt in de bouwsector nog relatief weinig. Ze zijn in gesprek met en staan open voor partijen die zich aansluiten. Voor meer informatie over ketenintegratie in de bouw: www.succesvolbouwen.nl.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.