College ketensamenwerking & inkoop

– door Marcel Noordhuis –

8 April jongstleden gaf prof.dr. Arjan van Weele (NEVI-Chair of Purchasing and Supply Management – TU Eindhoven) een college inkoopmanagement nieuwe stijl op de 6de bijeenkomst van het Executive Platform Supply Chain Excellence. Hij gaf o.a. aan dat opdrachtgevers en bouwondernemers voor een groot deel afhankelijk zijn van het innoverend vermogen van hun ketenpartners (de toeleveranciers). Toch wordt innoverend vermogen (en daarmee de mogelijkheden om radicale doorbraken te creëren in het verbeteren van de prijs/prestatie) vaak ondergeschikt gemaakt aan het spel van uitknijpen en uitspelen. De faalkosten die dat oplevert bij de ontwikkeling, realisatie en onderhoud van vastgoed is niet te onderschatten.

Arjan van Weele stelde o.a. voor om de incentive voor inkopers te herdefiniëren. Wat zou er gebeuren als inkopers zouden worden afgerekend op de prestaties die partijen leveren die hij heeft helpen selecteren? Zou de inkoper nieuwe stijl zich dan niet veel meer gaan verdiepen in de kwaliteiten die potentiele partners in huis hebben? Welke waarde kunnen zij toevoegen in het ontwikkel-, bouw- en/of onderhoud proces? Welke innovaties kunnen zij inbrengen waardoor de prestaties op de dimensie Tijd, Geld en Kwaliteit fundamenteel verbeteren?

Kortom, de inkoper nieuwe stijl heeft een gouden toekomst! Hij/zij kan zorgen voor een juiste samenstelling van (strategische) partners. Indien deze partijen goed bij elkaar passen, elkaar vertrouwen, dezelfde kwalitatief hoogwaardige organisatie hebben en gaan voor de beste prijs/prestatie, dan is het mogelijk om grote doorbraken te creëren in het reduceren van faalkosten. Dit is goed voor de gebruikers, de (keten)partners en de opdrachtgever. Een win-win dus…. voor iedereen!

De slides van de presentatie van prof.dr. Arjan van Weele zijn te downloaden door op de onderstaande link te klikken.

http://cid-9e1f0f24a7fa1093.skydrive.live.com/embedicon.aspx/Openbaar/Waardecreatieinketens.pdf

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.