Verbeteren samenwerking architecten – aannemers – bijeenkomst in Hilvarenbeek op 12 april jl.

– voor u gelezen op de website van Bouwend Nederland –

Samenwerking aannemers en architecten werpt vruchten af
De bijeenkomst in Hilvarenbeek bedoeld voor BNA (architecten) en Bouwend Nederland leden uit Brabant was druk bezocht. Doelstelling was en is: verbeteren van de samenwerking. Wat verwachten we van elkaar en hoe kunnen wet het elkaar zo makkelijk mogelijk maken.

Gebrek aan respect
Het beeld dat beide beroepsgroepen van elkaar hebben, kan sterk worden verbeterd. Het boekje ’de gek en de graaier’ maakt duidelijk dat onder het ‘ geldwolven’pantser van de aannemer en het fraaie esthetische jasje van de architect een kerel zit die bouwt naar de wensen van de opdrachtgever. Drijfveer nummer twee is ‘ bouwen is zo mooi’ en op nummer drie staat de aandacht voor functionaliteit. Pas op de vierde plaats komt bij de aannemer het geld en bij de architect de esthetiek. Architecten en aannemers zijn in de kern dezelfde types, die om diezelfde passie in het vak zitten.

Verbeteren samenwerking
Respect komt te voet en gaat te paard: we kunnen helaas niet in een klap alle oud zeer wegnemen. De sessies die we samen met BNA en De Twee Snoeken / Stichting JANUS organiseren zullen gaan bijdragen aan het inzichtelijk maken van de problemen en de mogelijke oplossingen.

Gebrekkige communicatie grootste veroorzaker faalkosten
Naar aanleiding van een onderzoek blijkt dat faalkosten worden ingeschat op 6 miljard (!). De bouwsector zelf schrijft de oorzaak van deze faalkosten toe aan gebrekkige gegevensuitwisseling en communicatie (21%) alsmede aan te weinig aandacht voor uitvoerbaarheid in de ontwerpfase (20%). Het communiceren van gegevens blijkt de grootste uitdaging in de strijd tegen  faalkosten.

 

Resultaten van de sessies
Resultaten zijn overzichtelijk bij elkaar gebracht. Zo kunt u teruglezen hoe architecten hun ideale aannemer typeren en andersom maar ook wat men vervelend vindt van elkaar. Daarnaast zijn ook mogelijk oplossingen in kaart gebracht. Dit alles kunt u teruglezen op onze site.

Klik hier voor de resultaten van de sessies in regio Zuid

Hoe verder?
Deelnemers aan de sessies  ontvangen een uitnodiging voor een bijeenkomst op de TU/e in Eindhoven. Tijdens deze bijeenkomst wordt gewerkt aan het uitwerken en concreet maken van de afspraken zodat we deze in samenwerkingsafspraken kunnen  omzetten. Deze afspraken zullen ondertekend worden door de BNA en Bouwend Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.