Ketensamenwerking en het monitoren van prestaties

– Door Marcel Noordhuis –

Het afgelopen jaar zien we steeds meer opdrachtgevers en opdrachtnemers die aan de slag gaan met de implementatie van ketensamenwerking. De ultieme doelstelling daarbij is het reduceren van faalkosten, die in traditionele samenwerking eerder regel dan uitzondering zijn. Het meten van prestaties van traditionele en niet traditionele (keten-)samenwerkingsvormen kan daarbij helpen te verantwoorden waarom partijen langdurig zouden moeten samenwerken.

Ketensamenwerking

De uitdaging om ketensamenwerking daadwerkelijk te laten slagen is enorm. Voor vele partijen is de term ”ketensamenwerking” momenteel commercieel handig om te gebruiken bij het verwerven van werk. Dit omdat het gedachtegoed aardig in de schijnwerpers staat.

Maar weinig partijen realiseren zich dat de belofte van ketensamenwerking is dat de prestaties die geleverd worden, meetbaar beter moeten zijn dan die traditioneel mogelijk is. Dit trekt een zware wissel op de betrokken organisaties. Niet alleen moeten zij bereid zijn hun eigen organisatie te professionaliseren, maar ook zullen de betrokken ketenpartners mee moeten in het proces om de samenwerking te stroomlijnen waardoor de integrale kosten dalen en de kwaliteit verbetert. Iets wat partijen traditioneel nog niet gelukt is. 

Het monitoren van prestaties

De prestaties die partijen leveren bij de uitvoering van bouwopgaven kunnen meetbaar gemaakt worden door zowel de kwalitatieve alsook kwantitatieve prestaties meetbaar te maken. Hierbij kunnen traditionele alsook niet traditionele projecten met elkaar vergeleken worden. De hypothese hierbij is dat ketensamenwerking uiteindelijk leidt tot een hogere/betere prijs/prestatie dan de traditionele samenwerking,

Feiten overtuigen

Pas als fact based kan worden aangetoond dat ketensamenwerking daadwerkelijk leidt tot meetbaar beter presteren, zal dit gedachtegoed nog lang worden toegepast in de bouw. Mochten partijen roepen dat ze aan ketensamenwerking doen, maar feitelijk de werken traditioneel uitvoeren, dan is het gevaar aanwezig dat opdrachtgevers teleurgesteld raken en overgaan op het aloude uitknijpen van marktpartijen. Ketens die gevormd worden hebben dan ook alleen bestaansrecht als ze een feitelijke meerwaarde leveren. Gebeurt dat niet, dan vallen ze uit elkaar….

Ik hoop dat marktpartijen de kans die ze nu hebben met beide handen aangrijpen en overgaan tot een daadwerkelijke professionalisering van de sector. Dit biedt enorme kansen om sterker uit de crises te komen dan dat men er in ging….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.