BIM en ketensamenwerking

Het delen van informatie in de verschillende fasen van het bouwproces wordt gezien als een van de manieren om faalkosten te reduceren. Helaas zijn er een aantal grote partijen nodig die op dit vlak het initiatief nemen. Vanuit opdrachtgevers is dat initiatief tot op heden (nog) niet gekomen, terwijl deze een groot belang hebben. Mocht het delen van informatie in de verschillende fasen van het bouwproces met verschillende bouwpartners lukken, dan moet het mogelijk zijn tegen lagere kosten een hogere kwaliteit te leveren. Daardoor krijgen opdrachtgevers ”more value for money”!

In het kader van de grote veranderprogramma’s op het gebied van ketensamenwerking, worden we steeds meer geconfronteerd met vragen omtrent de waarde van BIM. De toepassing van BIM in de ontwikkel-, bouw en exploitatiefase helpt de diverse betrokken partijen om vanuit 1 grote database alle informatie te delen die tijdens die verschillende fasen van belang zijn.Het duurt echter erg lang voordat dergelijke oplossingen breedschalig worden uitgerold.

Tot mijn grote genoegen hebben nu een aantal grote opdrachtgevers de handen ineen geslagen en onderzoekt men samen of dat er wellicht gecoördineerde gemeenschappelijke investeringen gedaan kunnen worden om een dergelijk platform voor een keten van corporaties, bouwers en andere belanghebbenden neer te zetten.Mocht dit lukken dan is de kans dat de efficiency en effectiviteit van het bouwproces een verdere boost krijgt, zeer groot.

Tot die tijd moeten we onze vingers gekruist houden en hopen dat het lukt…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.