Bouw onderschat impact faalkosten

voor u gelezen in de cobouw van 14 09 2010

ROTTERDAM – De bouwsector maakt onvoldoende werk van de bestrijding van faalkosten.Die stijgen daardoor dit jaar naar recordhoogte.

Dat concludeert PricewaterhouseCoopers (PwC) in de jaarlijkse bouwperformance-meting, die vandaag wordt gepubliceerd. Volgens het accountants- en adviesbureau nemen de faalkosten in 2010 toe tot 11 procent. Bij een geschat bouwvolume van 55 miljard euro komt dat neer op een verspilling van 6 miljard euro. "Verontrustend", noemt Edmond Verstraete, voorzitter van de sectorgroep bouw van PwC, de toename. "Zeker als je het bedrag afzet tegen de nettowinstmarges van 1 á 2 procent in de bouwbranche." In 2001 werden de faalkosten nog geschat op een kleine 8 procent. In 2005 was dat percentage al opgelopen tot 10 procent. Volgens Verstraete kan uit de doorgaande stijging worden opgemaakt dat de bouw onvoldoende in staat is om de ontwikkeling van de faalkosten te beteugelen. "Je zou verwachten dat de aannemers er alles aan doen om de faalkosten terug te dringen, maar dat is niet altijd zo. Dat verbaast mij. Er wordt veel gesproken over samenwerking in de keten om zo verspilling te voorkomen. In de praktijk blijkt het echter toch lastig om partijen bij elkaar te brengen. Het is nog steeds te vaak: ieder voor zich." Verstraete ziet een belangrijke rol weggelegd voor hoofdaannemers. Die moeten volgens hem de leiding nemen in het proces van ketenintegratie. "Onderaannemers en toeleveranciers zullen dan volgen." Bouwondernemingen die investeren in goede logistiek en communicatie en bovendien vooraf kritisch kijken naar de uitvoerbaarheid van bouwprojecten, behalen "betere rendementen en hebben een betere concurrentiepositie", aldus Verstraete.

Rendementen

Juist die rendementen staan nu flink onder druk, zo blijkt uit de performance-meting. Het bedrijfsresultaat van de tien grootste bouwbedrijven daalde afgelopen jaar met 53 procent tot 356 miljoen. Hoofdoorzaken zijn volgens PwC de teruglopende bouwproductie en de stijgende faalkosten. Verstraete: "Aannemers zijn ook een stuk minder solide geworden. Dat valt op te maken uit de hogere benutting van de leencapaciteit. De financieringsmogelijkheden zijn daardoor verminderd."

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.