Onderzoeksresultaten naar de hoogte van faalkosten & constructieve veiligheid

Aan de hand van materiaal uit het in opdracht van VROM uitgevoerde onderzoek naar de borging van constructieve veiligheid in 15 bouwprojecten is een verkennend onderzoek gedaan naar de omvang van faalkosten, verband houdend met de constructie, in nieuwbouwprojecten. Faalkosten zijn daarbij beperkt tot de volgende definitie: kosten van herstel van fouten die betrekking hebben op de constructie, voor oplevering en waarbij tenminste twee van de drie primaire partijen uit het bouwproces (opdrachtgever, aannemer en constructeur), betrokken zijn.

In 10 van de 15 cases (67%) uit genoemd onderzoek blijken faalkosten volgens de gebruikte definitie. De faalkosten bedragen, volgens nader onderzoek van 2 van de 15 cases, maximaal 8% van de constructiebouwsom. Naast de faalkosten worden imagoschade en gevolgschade door betrokkenen als belangrijke risico’s gezien. De fouten die de oorzaak waren van de faalkosten, hadden in de onderzochte cases kunnen worden voorkomen door eenvoudige maatregelen zoals controle en meer aandacht voor gegevensoverdracht.

Een schatting voor de 15 projecten leidt tot ca 4% faalkosten die hadden kunnen worden vermeden door maatregelen die ca 0,8% kosten. Een afweging tussen het risico van faalkosten en kosten van risico beperkende maatregelen kan de besluitvorming. Onderstaand kunt u de PDF van het origineel downloaden. Klik op deze link

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.