Reactie op artikel: Partners in de keten moeten elkaars belangen herkennen en erkennen

Op 15 oktober las ik een stuk in de Co-bouw met de titel ‘Partners in de keten moeten elkaars belangen herkennen en erkennen’’ geschreven door Mark Damen en Perica Savanović. Na overleg met mijn promotor (prof.dr. Jack van der Veen – UvA) schrijf ik deze reactie. Op zich juich ik ieder artikel toe dat meer inzicht geeft in de principes van ketensamenwerking. Het wordt pas vervelend als er onjuistheden in dergelijke stukken schuilen. Onderstaand de alinea die volgens ons suggestief en onjuist is.

DEN HAAG – Wie heeft het niet over de noodzaak van beter samenwerken om faalkosten aan te pakken en innovaties te stimuleren? Beide zijn hard nodig om invulling te geven aan de ambitieuze bouwopgave voor de komende jaren. Bijvoorbeeld de doelstellingen ten aanzien van energiebesparing in de gebouwde omgeving.

In de discussie over ketensamenwerking in de bouw zie je dat elke deelbranche hieraan een eigen interpretatie geeft. Vraag bijvoorbeeld een architect waar de faalkosten worden veroorzaakt en hij zal het accent leggen op de uitvoeringsfase. De installatiebranche noemt de ontwerpfase als belangrijkste moment om toegevoegde waarde te leveren. Bovendien heeft een architect bijvoorbeeld weer een ander beeld bij de invulling van geïntegreerde samenwerkingsvormen dan een bouwer. De vraag is hoe je deze verschillende zienswijzen, die goed en nodig zijn, als bouw moet gebruiken. Wanneer is eigenlijk sprake van ketensamenwerking? Diverse definities doen de ronde. Wat ons betreft is alleen sprake van ketensamenwerking als door samenwerking optimalisatie én (proces- en/of product-) innovaties worden gerealiseerd.

Op dit moment krijgt het begrip ketensamenwerking grotendeels invulling door een aantal bekende voorbeelden in de woningbouw. Hierbij werken woningcorporaties en hoofdaannemers aan project overstijgende samenwerking. De focus ligt in eerste instantie op deze twee schakels en optimalisatie van het proces. Maar de bouwketen bestaat uiteraard uit veel meer schakels; van opdrachtgever tot en met gespecialiseerde aannemers en onderhoudsbedrijven. En vergeet u de gebruiker vooral ook niet! Bovendien hoeft ketensamenwerking niet te betekenen dat project overstijgend wordt samengewerkt. Een gezonde marktwerking kan hierdoor worden belemmerd.

De zinsnede in het artikel “Bovendien hoeft ketensamenwerking niet te betekenen dat project overstijgend wordt samengewerkt. Een gezonde marktwerking kan hierdoor worden belemmerd” lijkt te wijzen op een fundamenteel misverstand aangaande de principes waar ketensamenwerking in essentie om draait.

Ketensamenwerking gaat over de bedrijfsstrategie, en dus over de lange termijn. Ketensamenwerking gaat over investeren in relaties, investeringen die zich vaak pas op termijn terugverdienen. Naast procesverbeteringen en afstemmen van beslissingen betekent Ketensamenwerking ook vooral om samen de leercurve in te gaan, en samen leren hoe dingen beter kunnen, waar innovatie gewenst is, hoe je kunt leren van gemaakte fouten. En die leercurve wordt pas echt ingezet met project ongebonden samenwerking.

Een wellicht nog belangrijker misvatting is de gegeven reden waarom project ongebonden samenwerking niet nodig zou zijn: laat de markt  zijn werk doen, en verstoor de markt niet. Dat is echter precies het verkeerde argument; het gebrek aan ketensamenwerking is nu juist een gevolg van een van de negatieve bijwerkingen van marktwerking. Het valt als zodanig in de categorie “marktfalen”, zie bijv. http://en.wikipedia.org/wiki/Market_failure.

Samenvattend, wij zijn het absoluut niet eens met de gemaakte opmerking. Wij zijn er juist van overtuigd dat project ongebonden samenwerking een zeer belangrijke voorwaarde is om ketensamenwerking in de praktijk van de grond te krijgen. Wij zouden het erg jammer vinden als opdrachtgevers op basis van dergelijke artikelen besluiten om dan maar weer traditioneel te gaan werken en het uitknijpmodel toe te passen.

Marcel Noordhuis (promovendus UvA op het onderwerp faalkostenreductie door ketensamenwerking)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.