Nieuwe megaschool staat op instorten

– voor u gelezen in de telegraaf van wo 27 okt 2010 –

door Jop Goslinga DEN HAAG – 

Het nieuwe schoolgebouw De Waterlelie in Den Haag, waar twee scholen en een kinderopvang gehuisvest zouden worden, moet na een ernstige constructiefout wellicht tot aan de grond toe worden afgebroken. 

Dat melden verschillende bronnen rond het miljoenenproject in de nieuwbouwwijk Wateringse Binnentuinen. Met de af- en opbouwoperatie zou bijna tien miljoen euro gemoeid zijn, wat betaald moet worden door het aannemersbedrijf, dat verantwoordelijk is voor het bouwkundige gedeelte. Het schoolgebouw, dat ruimte moest bieden aan ruim dertienhonderd leerlingen, zou eigenlijk al op 1 februari van dit jaar worden opgeleverd, maar na de finale inspectie door de gemeente werd de opvallende en ingrijpende conclusie getrokken dat de kwaliteit van de draagmuren ernstig te wensen over laat en uiterst onveilig is.

Instabiel
De muren zouden zijn opgetrokken uit te zacht kalkzandsteen. “Ze waren kort gezegd instabiel”, zegt Wiely Hendricks, directeur van de Haagse Scholen, het overkoepelende orgaan. “Er is een verkeerd soort steen en lijm gebruikt door de aannemer, waardoor het gebouw veel te onveilig is om in gebruik te nemen.”

De gemeente Den Haag, verantwoordelijk voor het project, is ontdaan over de gang van zaken. “Er is onacceptabel werk geleverd door de aannemer”, zegt een gemeentewoordvoerder. “Maar we weten niet of het pand opnieuw moet worden gebouwd. Wij hebben er op aangedrongen dat het probleem zo snel mogelijk moet worden verholpen, maar dat de veiligheid het allerbelangrijkste is.”

Voor de Maria Montessorischool, die samen met basisschool De Gantel het pand zou betrekken, is het een hard gelag. “Wij balen als een stekker”, zegt een woordvoerster. “We hebben allemaal enorm naar de verhuizing toegeleefd en dan gebeurt er zoiets. Er hangt een neerslachtige stemming in de school, dus we hopen dat het zo snel mogelijk wordt opgelost.” Groep 8 van De Gantel moest door ruimtegebrek op de oude locatie dit schooljaar zelfs verhuizen naar een ander gebouw. Het nieuwe pand is hard nodig. “Als dit waar is, is het het slechtst denkbare scenario”, aldus een woordvoerder.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.