Crisis mag van Hurks nog wel even duren

– voor u gelezen in de Cobouw van 6 nov jl. –

PUTTEN – Voor Geert Hurks kan de crisis niet lang genoeg duren. Volgens de bestuursvoorzitter van de Hurks Groep moet de bouw eerst leren beter naar zichzelf en de klant te kijken. “Het zou jammer zijn als de crisis nu al ten einde liep”, provoceerde Hurks in Putten op de jaarvergadering van de NVB, de brancheorganisatie van de ontwikkelende bouwers. “Laat de crisis maar even doorduren. We hebben een transformatie nodig. Anders gaat de bouw na de crisis gewoon op de oude voet door. De bedrijven in onze sector moeten zeggen: de markt heeft altijd gelijk. En wij ondernemers moeten eens goed naar onszelf in de spiegel kijken.”

Hurks constateert in de bedrijfstak nog altijd veel conservatisme. We hebben het altijd zo gedaan, dus gaan we daar mee door. “De oude aanpak is capaciteitsgestuurd. Daar kun je je niet mee onderscheiden. We moeten meer productgericht worden, gericht op wat de klant wil.” De topman van de Hurks Groep ziet hoe in korte tijd het hele bouwlandschap op de schop gaat. “We komen uit een tijd dat de bomen tot in de hemel leken te groeien. Iedereen trad toe tot de markt want ontwikkelen en bouwen kon plotseling iedereen. Die tijd is gelukkig geweest en het aantal aanbieders zal afnemen.”

Partners

Zoek samenwerking, zo is het devies van Hurks. Toeleveranciers en onderaannemers moeten hechte partners worden die van dezelfde klantwaarden uitgaan. Wat de bestuursvoorzitter van Hurks betreft komt zo snel mogelijk een einde aan het gemopper van aannemers op de buitenwacht. “Als er wat mis is, geven we anderen de schuld. Het ligt altijd aan de buitenwereld, de klanten of de politiek. Vaak kunnen we echter de oorzaak van dat iets mis gaat bij onszelf vinden.” Professor integraal ontwerpen Paul Rutten (TU Eindhoven) riep in Putten de bouwers op hun creativiteit aan te boren. “Als je op het oude spoor blijft zitten, mis je de goudmijntjes die je laat liggen. Doorbreek bestaande patronen, verken de waaier van oplossingsrichtingen. Als je denkt dat bouwen slechts woningen neerzetten is, verander je niet. Als je beseft dat bouwen het scheppen van wooncomfort is dan ontstaan nieuwe mogelijkheden om iets te ondernemen.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.