Ahold, Unilever en Akzo pleiten voor ketensamenwerking

– voor u gelezen in reed business op 16 nov 2010 –

Auteur: Harm Beerens

Als retailers en fabrikanten de consument over 10 jaar op maat willen blijven bedienen, is er meer samenwerking nodig in de keten. Dit benadrukten Ahold, Unilever, Akzo Nobel Decorative Coatings en MARS tijdens een talkshow van GS1 Nederland. Ook artikeldata spelen volgens hen een belangrijke rol.

“Laat vrachtwagens met ramen rijden en zet op alle producten een houdbaarheidsdatum. Dan wordt het rijden met lege vrachtwagens niet meer geaccepteerd en voel je de eigen verantwoordelijkheid. En waarom kunnen versproducten wel snel door de keten? Die hele versketen is gericht op snelheid zonder voorraden. Zet op houdbare producten net als bij de versproducten ook een ‘korte code’.”, aldus Tony Vendrig, directeur Business Development Ahold Europe.

Vendrig zei dit tijdens een rondetafelgesprek op 11 november georganiseerd door GS1 waar ook Fokke van der Veer (Unilever Benelux) en Paul Woltering (Akzo Nobel Decorative Coatings) bij aanwezig waren. Tijdens de talkshow spraken de partijen over twee belangrijke fundamenten om de waardeketen van de toekomst te bouwen: het bundelen van vervoersstromen en de kwaliteit van de artikelgegevens.

Leveringen binnen 12 tot 18 uur

Fokke van der Veer, vice president Supply Chain Unilever Benelux: “Leveranciers moeten meer samenwerken in de keten om samen bestellingen in één vrachtwagen bij de klant af te leveren. Wij zitten al samen met Kimberly-Clark in een DC. En we hebben met Albert Heijn al een gezamenlijk vries-DC. Het gaat steeds om het steeds sneller kunnen leveren in de keten. Met Albert Heijn werken we nu aan leveringen binnen 12 tot 18 uur.”

De kwaliteit van het uitwisselen van artikelgegevens

Ergernis nummer één voor de consument is een leeg schap. Gemiddeld telt een supermarkt vijf tot acht procent lege schappen. Een van de oorzaken daarbij is de verkeerde artikeldata die leiden tot foute bestellingen. Tony Vendrig, Ahold Europe: “Als je kijkt naar de gegevens van 1000 artikelen die wij geleverd krijgen, zijn slechts 220 goed. Wij zijn veel tijd kwijt aan het handmatig opnieuw invoeren van de juiste artikelgegevens. Dit is echt iets wat de fabrikanten moeten oppakken.”

Paul Woltering, Marketing Director Akzo Nobel Decorative Coatings B.V: “Binnen de doe-het-zelf markt wordt erkend dat het op orde hebben van je artikeldata en  daarmee het correct kunnen uitwisselen van artikelgegevens een voorwaarde is om vooruit te komen. Alles begint met een perfect ICT-infrastructuur en een goed databeheer. Het vereist discipline en leiderschap om dat goed voor elkaar te krijgen. Het is evident dat de kwaliteit van die artikelgegevens moet kloppen.”

Nevenstaand de link naar het videoverslag

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.