Rotterdam omarmt ketenintegratie

– voor u gelezen in de Cobouw d.d. 10 december –

Als eerste gemeente in Nederland stapt Rotterdam in een pilot voor ketenintegratie in de bouw. Door al in de vroegste fase mee te praten over bouwplannen hoopt de gemeente procedures te versimpelen en sneller vergunningen te verlenen. Ketendeelname garandeert volgens wethouder Hamit Karakus niet alleen dat er goed en veilig wordt gebouwd. “Ook de faalkosten worden ingeperkt. Daardoor zijn kostenbesparingen tot 25 procent mogelijk. Dat betekent dat we goedkopere woningen kunnen bouwen.”

De proef heeft voorlopig alleen betrekking op de vergunningverlening door de Dienst Stedenbouw en Volkshuisvesting. Deelname aan de keten maakt het de dienst mogelijk vergunningen voortaan binnen één week te verlenen. Volgens de bestaande werkwijze krijgt de dienst een bouwplan pas in het allerlaatste stadium ter goedkeuring onder ogen en duurt het verlenen van een vergunning soms vele maanden omdat allerlei aanpassingen nodig zijn. Die procedure kan drastisch worden ingekort als de dienst vooraf sluitende afspraken maakt met bouwer en opdrachtgever. Het eerste project waarbij de gemeentelijke dienst haar expertise inbrengt tijdens ‘snelkookp(l)an-sessies’ met opdrachtgever, architect, aannemer, nuts, onderaannemers en toekomstige gebruikers is woningbouwproject Het Mooie Plan van Dura Vermeer Bouw Rotterdam en corporatie Comwonen.

Het ketenintegratieteam boekte direct een reductie van tien weken. Deelnemers aan deze keten volgden gezamenlijk een LEAN-cursus om de principes van de nieuwe vorm van samenwerken onder de knie te krijgen. De LEAN-methode is ontwikkeld door autofabrikant Toyota en gericht op efficiency en kostenbesparing. Comwonen en Dura Vermeer Bouw Rotterdam werken sinds 2008 aan ketenintegratie en realiseerden zo bij een woningbouwproject in Lombardijen, behalve een kostenbesparing van 12 procent, ook een aanzienlijke kwaliteitsverbetering.

Inmiddels werkt Dura ook elders in Nederland aan ketenintegratie. De gemeente Rotterdam streeft met ketenintegratie uiteindelijk naar vergunningvrij bouwen. Karakus: “Dat kan, als we met bouwers en architecten afspraken maken over standaardpakketten voor binnen en buiten. Voor zulke pakketten is maar één keer een vergunning nodig. Je kunt dan woningen neerzetten voor onder de twee ton, een prijsklasse waaraan in Rotterdam grote behoefte is.” De pilot kan er eveneens toe leiden dat de partners in Rotterdam hun samenwerking uitbreiden naar andere gemeentelijke bouwdisciplines, zoals ruimtelijke ordening, stedenbouw en gronduitgifte.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.