Vergaande ketenintegratie moet veel winst opleveren

– voor u gelezen in de Cobouw van 3 februari 2011 –

Ballast Nedam Bouw West renoveert voor corporatie Com.wonen in Capelle aan den IJssel 2000 woningen en past daarbij een vergaande ketenintegratie toe. De aanpak is zo vernieuwend voor de bouwsector dat deskundigen van Deloitte Real Estate en de TU Delft het project intensief volgen. Deloitte heeft meetmethoden ontwikkeld om de effecten objectief vast te stellen. Ilse Brouwers van Ballast Nedam West verwacht alleen maar voordelen. De ketenintegratie moet leiden tot kostenbesparing en kwaliteitsverbetering. Een en ander is niet vrijblijvend, onderstreept ze. De ambities zijn vastgelegd in harde financiële doelen. Tegelijk is een belangrijk doel het opdoen van ervaring met de nieuwe vorm van werken. Samenwerking, transparantie en vertrouwen zijn daarbij sleutelwoorden. Het is pionierswerk maar daarnaast ook een grote opdracht. De corporatie heeft hiervoor 82 miljoen gereserveerd. Opdrachtgever en hoofdaannemer gaan een intensieve en langdurige samenwerking aan, waarbij ze ook de onderaannemers betrekken. De bedrijven gaan voor jaren een partnerschap aan. Hierin geven ze elkaar vergaand inzicht in de kosten die ze maken. Die krijgen ze betaald, plus een passende marge, waarna ook de opdrachtgever, zo is de bedoeling, zich rijker kan rekenen dan voorheen. Ketenpartners die in onderaanneming meedoen zijn Giesbers & Van der Graaf uit Rotterdam (verwarmingsintallaties), Elektro Groeneweg uit Rotterdam (elektra-installaties, installatiebedrijf IBW uit Werkendam (loodgieterswerk) en Doornenbal uit Veenendaal (kozijnen). “Deze bedrijven zijn door ons samen met de opdrachtgever uitgekozen. We zijn voornemens de keten nog uit te breiden met een sloper en tegelzetter.

” Brouwers toont zich aangenaam verrast over de open communicatie die met de onderaannemers mogelijk blijkt over het werk en de kosten daarvan. “Dat zijnwe niet gewend in de bouw”, verklaart ze. Veelbelovend Reden voor haar te denken dat nog lang niet alle bedrijven geschikt zijn voor deze manier van werken. Ze vindt de aanpak veelbelovend voor de toekomst maar verwacht niet dat deze in één keer overal is in te voeren. Bedrijven hoeven niet onder de kostprijs te werken, noemt ze een aantrekkelijk aspect voor onderaannemers, zeker in de huidige tijd van moordende concurrentie. “Daartegenover staat dat als de markt aantrekt, nog steeds de echte kosten tellen en niet meer dan dat.” Per saldo vindt ze dat een voordeel boven het “financiële gekkenhuis” dat anders de aannemersmarkt kenmerkt. Voor de uitvoering van de renovatiewerken voor Com.wonen is vijf jaar uitgetrokken. “Maar we streven naar een versnelling”, verklaart Brouwers. Die moet haalbaar zijn doordat het proces dankzij de ketenintegratie gesmeerd verloopt. Goed nieuws zal dat zijn voor de bewoners die vinden dat ze al te lang hebben moeten wachten, weten ze bij Com.wonen. De 2000 te verbeteren woningen vormen een kwart van de voorraad van deze corporatie. Die rekent op kostenbesparingen bij zowel de investering als de exploitatie in de periode daarna. Op het programma staan forse ingrepen zoals vervanging van ramen en kozijnen en vernieuwing van meterkasten, radiatoren, sanitair en keukens. Brouwers ziet “een redelijke achterstand in onderhoud”. Reden voortvarend aan de slag te gaan, oordeelt ze eensgezind met haar opdrachtgever.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.