Ketenintegratie Com•wonen – Dura Vermeer’ wint Bouwpluim 2011

En de winnaar van de ‘prix de la cooperation’ is: Woningcorporatie Com·wonen en Dura Vermeer Bouw Rotterdam BV! Gisteravond werden de organisaties tijdens het Gala van de Nederlandse Bouw met het gezamenlijk project  ‘Ketenintegratie in de bouw: beter, sneller en goedkoper’ uitgeroepen tot winnaar van de Bouwpluim 2011 in de categorie  ‘Burger- en Utiliteitsbouw’. Teamcaptains ketenintegratie Babette van den Ancker van Com·wonen en Andre Klouwen van Dura Vermeer Bouw Rotterdam namen de prijs gezamenlijk in ontvangst van juryvoorzitter Eelco Brinkman. De prijs wordt eens in de twee jaar uitgereikt aan bouwprojecten die een voorbeeld zijn van goede samenwerking.

Het juryoordeel:
“Wie je er ook in de keten over spreekt, dit project is echt anders gegaan. Het Mooie Plan in Rotterdam is een toonbeeld van cultuurverandering, samenwerking, ketenintegratie en vernieuwing. Vooral omdat Dura Vermeer en Com·wonen bewijzen dat het mogelijk is om veel sneller, tegen lagere kosten (onder andere door minder fouten), van betere kwaliteit en met tevreden klanten te bouwen. Daarin zijn Dura Vermeer en Com·wonen koploper!”  (Bron: BouwPluimCourant.)

Zeker een Mooi Plan!
 ‘Ketenintegratie in de bouw’ is een grootschalig pilotproject ter verbetering van de projectongebonden samenwerking tussen Com·wonen en Dura Vermeer Bouw Rotterdam. Het doel: sneller, beter, kwalitatief hoogwaardiger bouwen en het terugdringen van faalkosten die de maatschappij landelijk enkele miljarden euro’s per jaar kosten. De  begeleiding van het  CPI, Centre for Process Innovation in Building&Construction (Deloitte Real Estate Advisory, Technische Universiteit Delft en Universiteit van Amsterdam) duurt zeven jaar en omvat zes projecten in Rotterdam. Het eerste project, ‘Het Mooie Plan fase 1’ te Rotterdam-Lombardijen, is inmiddels opgeleverd. En met succes: 12% onder budget, vrijwel geen opleverpunten, tijdige oplevering ondanks de lange vorstperiode en tevreden bewoners!

Eerst LEAN-planning ontwerpfase
Het doel is om de ketens steeds verder uit te breiden en ketenpartners steeds vroeger in het proces te betrekken om zo het proces te optimaliseren. Voor ‘Het Mooie Plan fase 2’ zijn nu ook de gemeente Rotterdam dS+V en Structin (Dienst gezamenlijke nutsbedrijven) ingestapt. In oktober stelden we gezamenlijk als opdrachtgever, bouwer, architect, gemeente, nuts, installateurs en constructeur een eerste echte LEAN-Planning van de ontwikkel/ontwerpfase op. Hierdoor boekte het ketenintegratieteam van Het Mooie Plan fase 2 een reductie van 10 WEKEN (!) in de planning tot de start bouw en: commitment en draagvlak bij alle partijen over de planning. Helemaal gestroomlijnd is het proces met het 3-D Bouw Informatie Model (BIM): allemaal werken we vanuit dezelfde gegevensbron. Zo voorkomen we onnodig wachten op elkaar of dubbel werk en is er volop ruimte voor vakmanschap!

Nulmeting
Onder begeleiding van CPI lieten Com·wonen en Dura Vermeer Bouw Rotterdam de ontwikkel-, bouw- beheer- en exploitatiefase analyseren. Samen ontwierpen ze een ideaalproces voor ketenintegratie in de bouw. In het proces worden doelstellingen meetbaar gemaakt en de resultaten gemonitord en gepubliceerd. Als nulmeeting dient het door beide partijen gerealiseerde project Langegeer, waarvan in 2008 een uitgebreide analyse is gemaakt.

Samenwerking
De nieuwe samenwerking tussen Com·wonen en Dura Vermeer Bouw Rotterdam betekent een ware cultuuromslag binnen beide organisaties. Het oude ‘vechtmodel’, met als gevolg faalkosten en matige klanttevredenheid, maakt plaats voor een modern proces dat nu al resulteert in hogere kwaliteit, lagere kosten, snellere bouw en tevreden eindgebruikers. Dankzij de projectongebonden samenwerking en omdat er écht wordt samengewerkt en de energie 100% op het project wordt gericht, ontstaat ruimte voor vakmanschap, werkplezier, innovatie en vernieuwing. Com·wonen en Dura Vermeer Bouw Rotterdam zijn daarmee dé koploper op het gebied van ketenintegratie en hebben in de bouwwereld een ware revolutie ontketend!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.