Com·wonen en Dura Vermeer Bouw Rotterdam verbreden de keten

Persbericht, Rotterdam, 8 juni 2011

Eerste officiële gezamenlijke partnerselectie voor projectongebonden ketenintegratie

De koplopers op het gebied van ketenintegratie in de bouw én strategische ketenpartners van het eerste uur, Com·wonen en Dura Vermeer Bouw Rotterdam, hebben als eerste partijen in de branche hun keten verbreed. Alle partijen zijn via een objectief en transparant proces geselecteerd. Hiermee zijn Com·wonen en Dura Vermeer Bouw Rotterdam hard op weg een volwassen keten met complete lifecycle voor hun ketenintegratieproces te creëren.

Partnerselectie voor zes disciplines

In dit stadium van ketenpartnerschap gaat het over de selectie van partijen voor zes disciplines: Installaties, grondwerken en kozijnen. De volgende partijen zijn hiervoor geselecteerd:

 • Grondwerk: Oranje BV
 • Kozijnen: Adriaan van Erk BV
 • Electra: Elkor
 • Centrale verwarming: Giesbers & van der Graaf
 • Loodgieterswerk: Trijselaar Vermeer BV
 • Mechanische Ventilatie: Bemar Ventilatietechniek

De projectongebonden samenwerking wordt aangegaan voor tenminste vijf jaar, en in het geval van volledige tevredenheid van alle partijen verlengd met nog eens vijf jaar.

Zorgvuldig en onafhankelijk proces

De ketenpartnerselectie vond plaats op basis van een transparant en objectief model dat speciaal voor dit combinatie-initiatief in samenwerking met Deloitte Real Estate Advisory en het Centre for Process Innovation van de TU Delft is ontwikkeld. Dit generieke model geeft de selectiemethodiek weer en brengt de diverse processtappen van de selectie in kaart. Daarnaast zijn beide partijen gedurende het gehele selectieproces als adviseur betrokken geweest.

Opvallend bij dit selectieproces is dat de genoemde disciplines traditioneel gesproken onder de aannemer vallen. Voor Com·wonen en Dura Vermeer Bouw Rotterdam gaat het echter om het zoeken naar partners voor de gehele keten en kan dit niet anders zijn dan een gezamenlijk proces waarin de gezamenlijke kennis, ervaring en denkkracht van beide partijen tot uiting komt. De selectie richt zich in eerst instantie op de partijen die de meeste invloed hebben op het uiteindelijke resultaat van de samenwerking. En dus ook op de disciplines die de meeste toegevoegde waarde meebrengen in het gehele proces. Voor álle partners. Zo zijn met name installaties qua complexiteit zeer bepalend voor het hele proces en het uiteindelijke product. Een doorslaggevende factor om in dit stadium installateurs mee te nemen in de selectieprocedure.

Stappenplan

Het hele proces is een delicaat en secuur proces, opgebouwd uit een aantal stappen.

 1. Bij zowel Com·wonen als bij Dura Vermeer Bouw Rotterdam is men begonnen met het inventariseren welke bedrijven eventueel in aanmerking zouden komen. Met als eis dat voor iedere twee bekende bedrijven, er één onbekende partij aan de selectie is toegevoegd. De selectie vond plaats op basis van harde criteria als solvabiliteit, geografische ligging en grootte van de onderneming. Hieruit is de zogenoemde Longlist ontstaan.
 2. Alle geselecteerde bedrijven op de longlist is een vragenlijst voorgelegd, waarvan de antwoorden anoniem zijn beoordeeld door een selectieteam, bestaande uit drie betrokkenen van Com·wonen en drie van Dura Vermeer Bouw Rotterdam en begeleiding. De bedrijven met de beste scores zijn vervolgens terecht gekomen op een Mediumlist.
 3. Hiervan blijven de drie best scorende partijen per discipline over: de Shortlist.
 4. De volgende stap in het proces is de Kick-off, bedoeld om het kennisniveau van de overgebleven partijen over ketenintegratie onderling op hetzelfde niveau te krijgen en om informatie te verschaffen over het proces.
 5. Bedrijfspresentaties en invullen SCEMM (Supply Chain Excellence Maturity Model)
 6. Bedrijfsbezoeken
 7. Selectie en evaluatie

Beoordeling
Alle aangeleverde informatie is anoniem beoordeeld door een selectieteam bestaande uit zes betrokkenen van Com·wonen en zes van Dura Vermeer Bouw Rotterdam. Het oordeel was unaniem. Op basis van alle gegevens zijn de zes béste partijen geselecteerd. Een keuze die door de directies van Com·wonen en Dura Vermeer Bouw Rotterdam is bekrachtigd.

De beste samenwerking
Er is door Com·wonen en Dura Vermeer Bouw Rotterdam niet, zoals traditioneel vaak wel het geval was, gekozen voor partners op basis van de laagste prijs. De selectie is er op gericht geweest de partij te kiezen waarmee de beste samenwerking ontstaat. Beide strategische partners kiezen bij verbreding van de keten voor toegevoegde waarde van de ketenpartners die leidt tot procesinnovatie en productinnovatie.

Het vervolg
Alle partijen en geselecteerde partners zijn erg tevreden over de uitkomst en het proces. Ondanks het lange en intensieve proces, is men erg blij met ‘het andere gesprek’. Een gesprek dat een keer niet alleen over euro’s gaat, maar over innovatie. De tweede tranche ligt dan ook al in het verschiet. Hierbij worden partijen en branches opnieuw op basis van de reeds gevolgde selectiemethodiek geselecteerd. Deze nieuwe selectieronde gaat nog voor de zomer van start.

Voor meer informatie:

Muriel Hooft, Com·wonen
06 515 919 78 of muriel.hooft@comwonen.nl

Esther van Vliet, Dura Vermeer Bouw Rotterdam
06 535 993 88 of e.v.vliet@duravermeer.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.