Wat kan de Bouwsector leren van de vliegtuigindustrie?

– voor u gelezen op de website van www.tsm.nl

Wat kan de Bouwsector leren van de vliegtuigindustrie?TSM kijkt graag op vernieuwende wijze naar leiderschap, ondernemerschap en duurzame innovatie. We doen dit onder andere door samen met deskundigen vanuit een andere invalshoek naar nieuwe en bestaande thema’s te kijken en verbindingen te leggen. Wat kan de bouwsector bijvoorbeeld leren van de vliegtuigindustrie? Laat u inspireren door de visie van Dr. J.M.G. Heerkens, luchtvaartdeskundige en docent TSM Business School.

Het klantwaardeconcept van vliegtuigmaatschappijen is glashelder!

Klanten die voor een prijsvechter kiezen kunnen exact weten wat ze wel of niet mogen verwachten, en wat het verschil is met een grote luchtvaartmaatschappij als KLM (ook al zijn de websites niet altijd even duidelijk). Het onderscheid ten aanzien van het service niveau aan boord is groot, met een prijsvechter kun je alleen van A naar B vliegen, zonder overstap, en het aantal bestemmingen en de frequentie van de vluchten is kleiner. Hoe uniek is uw organisatie? Als je de websites van 10-tallen bouwondernemingen met elkaar vergelijkt, dan lijkt geen enkel bedrijf zichzelf concreet te onderscheiden. Hoe komt de klant dan tot een keuze?

Vliegtuigbouwers bannen keuzestress uit!

Ook vliegtuigbouwers hebben te maken met grote aantallen toeleveranciers. Grote vliegtuigbouwers als Boeing of Airbus maken een einde aan de hierdoor ontstane keuzestress door over te stappen op preferred suppliers; door standaardisatie van een deel van het interieur van de vliegtuigen, zoals de keuken of de cockpit, komt er meer standaardisatie, waardoor niet alleen de keuzestress verminderd maar ook de kostprijs. Alleen de voor de passagier (klant) belangrijke details blijven flexibel, zoals de kleur van de stoelen of het aantal stoelen in het vliegtuig. Waarin kan de bouwsector verder standaardiseren om de kostprijs te verlagen en toch zijn flexibiliteit te behouden?

Vliegtuigbouwer is niet altijd integrator!

Hoe zou het zijn als de installateur verantwoordelijk wordt voor de afbouw van een woning en de overdracht daarvan aan de klant? In de vliegtuigbouw is dit al mogelijk. Bij een Britse onderzeebootbestrijdingshelikopter bijvoorbeeld was niet de vliegtuigbouwer de hoofdaannemer, maar de leverancier van de boordelektronica. Is een dergelijk concept in de toekomst binnen de bouwsector ook mogelijk?

De after-sales support is na de bouw ten minste zo belangrijk als tijdens de bouw!

In de vliegtuigbouw is dit een feit en wordt de after-sales support nog steeds belangrijker. Een van de redenen daarvan is dat een straalmotor bijvoorbeeld in het onderhoud drie maal de kosten van de aanschafprijs kost. En uiteraard is de after-sales heel belangrijk voor het contact met de klant, die tevens de klant van de toekomst is. Hoe belangrijks vindt u after-sales voor uw organisatie? Ziet u de klant als eenmalig of hoopt u dat hij terugkomt?

Geen spin-offs maar spin-ins 

Op het gebied van nieuwe technologische ontwikkelingen creëert de vliegtuigindustrie vaak niet  direct spin-offs voor andere industrieën. Integendeel, innovaties worden veelal uit andere sectoren en industrieën gehaald. Een eenvoudig voorbeeld is de introductie van het TV scherm in de cockpit. Door welke sector laat u zich inspireren?

Komt de klant terug? 

Het contact tussen bouwer en klant (vliegtuigmaatschappij) is veel verder geprofessionaliseerd dan in de bouw, dus de verwachtingen zijn ook veel duidelijker. Een van de oorzaken hiervan is dat een vliegtuigmaatschappij een regelmatig terugkerende klant is. In de bouw ligt dat uiteraard anders, een klant koopt normaal gesproken maar één maal een huis, en heeft niet zo heel veel verstand van het bouwproces. Maar verwachtingen helder afstemmen met de klant is feitelijk een taak voor elke professionele organisatie! En wist u dat het gevoel dat een klant overhoudt na een gesprek vele malen langer blijft hangen dan de inhoud van het gesprek zelf?

Grote rol overheid 

Overheden investeren veel in luchtvaart: onderzoek, bijdragen aan luchthavens enzovoort. Dit in de verwachting dat dit betere bereikbaarheid, export en andere voordelen oplevert. Maakt de bouw voldoende duidelijk wat de BV Nederland te winnen heeft bij meer overheidsbetrokkenheid op het gebied van bijvoorbeeld R&D?

Zeer gestructureerd 

Vliegtuigbouwers werken zeer gestructureerd; elk proces is vastgelegd, de herkomst van elk onderdeel is bekend. Dit leidt tot grote efficiëntie, zelfs bij de bouw van kleine series, een steile leercurve, veiligheid en transparantie in relaties met klanten. Kan dit ook in de bouw? 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.