Professionalisering in de jeugdzorg – ketensamenwerking in andere sectoren

– voor u gelezen op de website van de jeugdzorg –

Ketensamenwerking

Een cliënt heeft vaak met verschillende hulpverleningsorganisaties te maken. Goede samenwerking tussen deze hulpverleningsorganisaties, ‘de keten’, vormt een belangrijk onderdeel van de professionaliteit van beroepskrachten in de jeugdzorg. Activiteiten moeten op elkaar afgestemd worden, zodat deze optimaal aansluiten op de behoeften van kinderen, jongeren en ouders. Organisaties en professionals moeten hierbij een deel van hun autonomie opgeven, zodat ze voor andere organisaties voorspelbaar kunnen handelen.

Verbetering noodzakelijk

Ketensamenwerking in de jeugdzorg is een actueel onderwerp. Uit de casuïstiekbespreking in het Adviescollege Beroepscode en Tuchtrecht (NIP/NVO 2010) kwam naar voren dat het nogal eens misgaat in de ketensamenwerking tussen hulpverleners. Cliënten vinden het vervelend om aan verschillende hulpverleners opnieuw hetzelfde verhaal te moeten vertellen, zonder dat ze merken dat er ook daadwerkelijk hulpverlening op gang komt. Ze klagen dat behandelingen niet goed op elkaar zijn afgestemd of dat de samenwerking tussen de betrokken hulpverleners en instellingen te wensen overlaat. Ook missen ze vaak één vast aanspreekpunt. Het afbakenen van taken met behulp van competentieprofielen, beroepscodes en verschillende hulpmiddelen zoals de Samenwerkingswijzer van het Nederlands Jeugdinstituut kunnen de samenwerking in de keten verbeteren.

Competentieprofielen

Zowel in het competentieprofiel voor de jeugdzorgwerker als het competentieprofiel voor de gedragswetenschapper in de jeugdzorg is één van de competenties: ‘werkt samen’. De omschrijving luidt: ‘De jeugdzorgwerker / gedragswetenschapper is in staat om op constructieve wijze actief samen te werken met collega’s, leidinggevenden en professionals uit andere disciplines en organisaties’. Deze competentie is in beide profielen in gedragskenmerken geoperationaliseerd. De competentie wordt opgenomen in het traineeship dat voor nieuwe medewerkers in de jeugdzorg wordt ontwikkeld. Ook in de postmaster voor de jeugdzorg van het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) en de Nederlandse Vereniging van Psychologen en Onderwijskundigen (NVO) wordt aan deze competentie aandacht besteed.

Beroepscodes

In de volgende beroepscodes zijn diverse artikelen aan ketensamenwerking gewijd:

Samenwerkingswijzer

Het Nederlands Jeugdinstituut heeft een Samenwerkingswijzer ontwikkeld, een digitale vragenlijst met tips om de samenwerking tussen organisaties in de jeugdsector te verbeteren. Bij de Samenwerkingswijzer hoort een ‘Checklist Samenwerking’. Voor meer informatie zie:

Project Landelijk Instrumentarium Jeugdstrafrechtketen

In het project ‘Landelijk Instrumentarium Jeugdstrafrechtketen’ wordt een methode ontwikkeld waarmee beroepskrachten op effectieve en efficiënte wijze gegevens kunnen verzamelen in de jeugdstrafrechtketen bij delinquent gedrag van minderjarigen. De ketenpartners selecteren, screenen en diagnosticeren de jongeren in de verschillende fasen van het strafproces, en informeren de rechterlijke macht over de uitkomsten.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.