Supply chain management maakt scheepsbouw efficiënter en sneller

Gebaseerd op: Scheepsbouw Nederland Magazine (juni 2011)

De scheepsbouw kan veel profijt hebben van de toepassing van supply chain management. Aan het woord is Jan Willem Bos, director supply chain management bij IHC Offshore & Marine. Volgens Bos is het bijvoorbeeld noodzakelijk om de doorlooptijd te verkorten, maar is ketenregie daarbij onontbeerlijk. Het is immers niet doenlijk om van leveranciers een halvering van de doorlooptijd te eisen – dat moet in goed overleg en samenwerking. En dat is nou precies waar project P1 van Integraal Samenwerken op doelt.

Het uitgangspunt hierbij is dat de traditionele samenwerking binnen de keten op de schop moet. Zo functioneert het oude inkoopspel niet meer waarbij de werf ontwerpt en vervolgens daar de leveranciers bij zoekt. Immers, als een leverancier iets niet heeft, dan gaat er veel tijd verloren. Partijen moeten dus in een veel vroeger stadium met elkaar rond tafel gaan zitten. Een nauwere samenwerking in ontwerp en productie levert niet alleen tijdwinst op, maar scheelt ook waste. Modern supply chain management impliceert echter niet alleen meer en vroegtijdige samenwerking, ook moet objectief gemaakt worden wat partijen van elkaar verwachten en kunnen verwachten. Pas dan worden resultaten meetbaar en kan gekeken worden wat goed gaat en wat er verbeterd moet worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.