Werk goed samen in de hele keten

– Voor u gelezen in de cobouw –

|  Laatst gewijzigd:15-08-2011 17:05  |  Peter van Kooten | 

 
Den Haag – Het ‘nieuwe bouwen’ wordt momenteel gezocht in ketenintegratie, waarbij een naadloze technische en organisatorische samenwerking van alle partijen wordt nagestreefd. Volgens Peter van Kooten moet de feitelijke discussie echter gaan over hoe we komen tot een optimale samenwerking in de hele keten. Niet zo zeer toegespitst op de vraag welk van de partijen contracteert en regisseert.

In optimale samenwerking ligt de sleutel tot succes voor kwaliteitsverbetering, prijsverbetering en vooral spelvreugde. Optimale samenwerking kan alleen als het eigenbelang van partijen ondergeschikt gemaakt wordt aan het uiteindelijke klantbelang en partijen elkaar ook vertrouwen dat ieder deze focus heeft. Weinig deelnemers aan bouwprocessen zijn daartoe in staat ondanks alle bezweringen vanuit de directies van de onderliggende bedrijven. Misschien moeten we dus ophouden dit van deze partijen te vragen.

Slechts dbfm contracten in verschillende verschijningsvormen en in het algemeen alleen vanuit Rijksgebouwendienst en Rijkswaterstaat zijn succesvol. Wat kunnen we daarvan leren? En hoe kunnen we dit op bescheidener schaal vormgeven?

Vertrouwen

Dbfm kenmerkt zich door dikke contracten waarin ‘vertrouwen’ wordt vastgelegd en omschreven. Laten we voor projecten op bescheidener schaal nu eens als uitgangspunt ‘vertrouwen’ nemen. Vertrouwen in goede samenwerking en volledige transparantie van de verschillende teamgenoten. Te beginnen met de opdrachtgever die zijn huisvestingsvraag toevertrouwd aan een team van ter zake kundige individuen. Vertrouwend op hun kennis, ervaring en onafhankelijkheid. Het toverwoord zit in onafhankelijkheid. Allen moeten onafhankelijk zijn, zij hebben geen dubbele agenda om naast het belang van de opdrachtgever hun eigen belangen te koesteren. Trefwoorden voor alle deelnemers aan dit proces zijn vertrouwen, transparantie, vakbekwaamheid en het oog op die ene missie waarvoor zij ingeschakeld zijn.

De deelnemers vervullen de gebruikelijke rollen in de bouwkolom (architect, constructeur, adviseurs) verbonden met elkaar in ongebondenheid door hun missie. Bij de deelnemers horen geen productiebedrijven. Zij werken hard aan hun deel in de ketenintegratie, zoals fatsoenlijke opdrachtverstrekking aan en echte samenwerking met hun onderaannemers en leveranciers. En aan daadwerkelijk actief participeren in processen om zo een betrouwbare transparante gevraagde partner te kunnen worden voor de realisatie. Voor veel bedrijven in de productie is hier nog een lange weg te gaan waarbij steun onontbeerlijk is. Want niet alleen directie en medewerkers moeten anders leren denken, ook de positionering van de onderneming moet anders en beter.

Echte samenwerking

Gun opdrachtgevers de kans integrale opdrachten te verstrekken aan ongebonden specialisten die gewend zijn transparant te opereren. Aan specialisten die weten welke voordelen echte samenwerking heeft en de juiste prijs/kwaliteit invulling geven aan het programma van eisen. Opdrachtgevers hoeven zich zo niet te bekommeren over vroegtijdig commitmentaan een marktpartij met alle juridische voetangels en klemmen. Bovendien worden kosten en ergernissen voorkomen die ontstaan door tijdgebrek (knellende contracten) en onvoldoende begrip voor de behoefte van de informatieontvanger. Faalkosten ontstaan in de regel niet door onvoldoende kennis maar door slechte communicatie. Van belang is dan ook dat alle projectdeelnemers aan de tafel zitten en rechtstreeks met elkaar communiceren.

Bouw vanuit deze visie de integrale ketenintegratie met betere dienstverlening op en geef daarmee de marktpartijen de kans op langere termijn zich daadwerkelijk deze wijze van samenwerking eigen te maken en zo aan te haken. Dienstverlening is gebaseerd op vertrouwen, volledige samenwerking, transparantie en respect.

Loket99
Project- en bedrijfsadviesbureau Loket99 richt zich met een andere aanpak op huisvestingsvraagstukken en herpositionering van ondernemingen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.