Ketensamenwerking vraagt om een andere bril

– Voor u gelezen in het blad Link –
 
Geplaatst op 23/09/2011 om 15:45
 
Over samenwerking in de keten wordt al lang gedebatteerd, maar het blijft toch lastig te realiseren. In essentie zijn daarvoor drie redenen aan te wijzen: het is moeilijk bestaande klant-leverancierrelaties te doorbreken, verschillen in kennis tussen ketenpartijen bemoeilijken wederzijds begrip, en het onafhankelijkheidssyndroom staat samenwerking in de weg.Om met het eerste punt te beginnen: meestal bestaat een keten uit klant-leverancierrelaties. Vaak wordt aangenomen dat in dit soort relaties de kosten van de een de opbrengst van de ander vormen. Het duidelijkst is dit in traditionele inkooprelaties: de klant probeert alles te doen om de leverancier uit te knijpen en omgekeerd. Het idee dat samenwerking voor beiden wat kan opleveren, wordt vaak niet begrepen.

De angst dat een ketenpartner samenwerking gaat misbruiken, is vaak groot. Daardoor zijn partijen niet in staat hun relatie eens door een andere bril te bekijken.Verschillen in kennisniveau in de keten belemmeren samenwerking omdat partijen elkaar daardoor niet goed begrijpen. Door onvoldoende kennisuitwisseling kunnen partners in de keten geen zinvolle gesprekken voeren. Als gevolg daarvan wordt het moeilijk om samen tot innovatie te komen. Ketensamenwerking vereist dat ketenpartners een zeker begrip hebben van elkaars kennis en business. Het derde aspect dat ketensamenwerking belemmert, is het onafhankelijkheidssyndroom. Bedrijven willen niet samenwerken omdat ze niet afhankelijk willen worden van een partner. Ze vergeten daarbij echter dat ze natuurlijk allang van andere partijen in de keten afhankelijk zijn. Sterker nog, juist omdat ze onvoldoende samenwerken en daarmee geen inzicht hebben in de schakels voor en achter hen, zijn ze heel kwetsbaar. Meer afhankelijkheid helpt de kwetsbaarheid te verminderen.

Hoe kunnen ketenpartijen deze patstelling doorbreken? Dat lukt ze vaak niet zelf. Verandering wordt dan van buitenaf afgedwongen, door een klant, een crisis, nieuwe regels of succesvolle concurrenten. De keten is dan reactief. Een proactieve keten vraagt om strategisch denken. Het begin daarvan ligt bij het inzicht dat niet individuele bedrijven concurreren, maar ketens. Wanneer bedrijven zich dat realiseren, gaan ze andere vragen stellen. Hoe kan onze keten sterker worden dan andere ketens? Hoe kunnen we samen de zwakste schakel in onze keten versterken? Welke afstemming moet beter om als keten marktaandeel te winnen? Alleen wanneer die strategische vragen worden gesteld, is er een basis om oude klant-leverancierrelaties te doorbreken, kan worden geïnvesteerd in kennisuitwisseling en is genezing van het onaf hankelijkheidssyndroom nabij.

Ard-Pieter de Man is hoogleraar management consulting, allianties, innovatie en kennisnetwerken aan de Vrije Universiteit Amsterdam en principal consultant bij Atos Consulting. Vanuit zijn expertise op het gebied van innovatiemanagement beschouwt hij met een kritische blik telkens een artikel in Link Magazine. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.