Ketensamenwerking tussen zorg, politie en justitie

Zorginstellingen en politie hebben regelmatig met elkaar te maken. Bijvoorbeeld omdat de politie behoefte heeft aan informatie van in het ziekenhuis verblijvende personen. Dit kan te maken hebben met de hulpverlenende taak van de politie, maar ook met haar taak strafbare feiten op te lossen.

De belangen en verantwoordelijkheden van enerzijds de politieorganisatie en haar mede­wer­kers en anderzijds de zorginstellingen en daarin werkzame artsen en medewerkers lopen niet altijd paral­lel. Beide partijen hebben te maken met een breed scala van wetten, die niet altijd even goed op elkaar aansluiten. Dit kan in de dagelijkse praktijk tot onduidelijkheden en misverstanden leiden.

Convenant Ziekenhuizen/GGZ/Politie/OM/GGD/Kmar

Zowel bij de politie als bij de zorginstellingen bestond de behoefte aan goede afspraken over hoe men elkaar benadert, informatie over elkaars posities en gedragsregels ter zake. In de regio’s Amsterdam, Zaanstreek/ Waterland en delen van Amstelland en Gooi en Vechtstreek bestaat daarom sinds 1998 een convenant tussen zorgaanbieders, politie en het Openbaar Ministerie over deze onderwerpen.

Contactfunctionarissen 

De essentie van dit convenant is de afspraak dat alle partijen contactfunctionarissen benoemen. In de Informatieve Handreiking, een bijlage van het convenant, zijn procedures en gedragsregels beschreven voor een aantal veel voorkomende situaties. Een commissie draagt zorg voor een continue-actualisering van deze afspraken en vangt signalen uit het veld op voor verbeteringen. De commissie wordt gevormd door sleutelpersonen uit de deelnemende organisaties.

Actualiseren Convenant

Het convenant is in 1998 gesloten door ondertekening van alle betrokken partijen. Sindsdien is het meerdere malen herzien en herschreven. In 2010 is bijvoorbeeld de Informatieve Handreiking, behorend bij het Convenant aangescherpt voor wat betreft de werkwijze bij bedreiging van medewerkers. In 2011 wordt het gehele convenant herzien en zal er informatie worden toegevoegd over de werkwijze bij aangifte doen (zie onder bij ‘veiligheid medewerkers’). Het plan is dat het hernieuwde convenant en handreiking in de loop van 2012 van kracht wordt. Het wordt dan ook digitaal beschikbaar gesteld.

Commissie Convenant

De commissie Convenant bestaat uit vertegenwoordigers van de aangesloten organisaties en komt twee keer per jaar bijeen. Zij organiseert tweejaarlijks een themabijeenkomst. Het thema van de bijeenkomst in 2010 was: ‘Geweld in de zorg’.

Veiligheid medewerkers

In 2011 werkt de commissie Convenant aan het verbeteren van het aangiftebeleid door middel van het project ‘Aangifte doen: zo werkt het!’.

Contactpersoon: Martijn ten Dam van bureau SIGRA Dienstverlening

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.