Vivare kiest voor ketenintegratie

– Voor u gelezen op de website van Vivare-

‘Je moet erin geloven, anders moet je er niet aan beginnen’
 
Woningcorporatie Vivare wil voor haar klanten woningen ontwikkelen met extra waarde, die ook in de toekomst aansluiten op de markt en die betaalbaar blijven. Karel Blom, directeur Projecten BV bij Vivare: ‘In deze tijden wordt dit steeds lastiger en dus zochten we naar een nieuwe aanpak. Ketenintegratie en LEAN-technieken zijn de manieren waarmee het wel lukt.’

Normaal gesproken maakt de opdrachtgever een bestek en voert de aannemer dit met zijn eigen ‘keten van uitvoerders’ uit. Vivare wil deze ketens – en die binnen haar eigen organisatie – zo vroeg mogelijk aan elkaar koppelen en ging op zoek naar partners die haar wensen naar goede bouwtechnische oplossingen konden vertalen. Blom: ‘We zochten ook naar een meer effectieve en interactieve manier van ontwikkelen en bouwen. Want in die interactie zit de winst.’

In gesprek
En omdat een goed begin het halve werk is, ging Vivare al tijdens de aanbesteding van start met ketenintegratie. Dit betekent dat kandidaten werden uitgenodigd om in gesprek te gaan, in plaats van zich te presenteren. Een openbare aanbesteding leverde 38 geïnteresseerde partijen op. Uiteindelijk waren er drie ‘finalisten’, die met hun bouwkundig team in gesprek gingen met het Vivare-projectteam en architect Jeroen van Bekkum (01-010 Architecten).

Van Bekkum: ‘Het grote voordeel: al tijdens de aanbesteding ontstaat één visie op het project en blijkt of je op één lijn zit. Een slimme aanpak draait volgens mij vooral om samen als professionals de beste oplossingen te vinden. We werken van begin tot eind samen, bij een ‘normaal’ proces zit bij de aanbesteding een knip, dan nemen andere partijen het over. Samen een mooie en betaalbare woonomgeving maken, dáár doen we het voor.’ Blom vult aan: ‘Dat klinkt logisch, maar toch wordt ketenintegratie in corporatieland nog niet vaak op deze manier toegepast.’

Kanspotje
Het schetsontwerp en stedenbouwkundig plan lagen al vast. Ook was het budget bepaald. ‘Heldere kaders’, vertelt Karel Blom, ‘maar niet té strak. Met een focus op total cost of ownership en kwaliteit vroegen we al tijdens de aanbesteding aan de kandidaten om met kostenbesparende maatregelen en ideeën te komen. Het geld dat we besparen doen we in een kansenpotje – dat we investeren in extra verbeteringen aan de woningen. Zo doen we meer met hetzelfde geld, zonder dat onze leveranciers in hun omzet hoeven te snijden. Een mooi uitgangspunt om écht samen te werken.’

Vivare tekende uiteindelijk met Hegeman Bouwgroep Almelo de realisatieovereenkomst voor Blauwe Weide-3. Theo Timmerman, projectmanager bij Hegeman: ‘Als ontwikkelend aannemer zijn we al drie jaar bezig met ketensamenwerking en LEAN. Je ziet dat opdrachtgevers er ook vaker voor kiezen. Niet de kosten op korte termijn tellen het zwaarst, maar de dertig jaar die daarna volgen. Dat de opdrachtgever en architect in de keten mee willen doen, vinden we bijzonder. Want het vereist een open houding waarbij zaken ter discussie komen te staan. Dit project is voor ons dus een unieke kans om onze werkwijze verder te ontwikkelen.’

De belangrijkste succesfactor bestaat dus uit de samenstelling van het projectteam, waarin de leden een klik hebben met elkaar. Maar daarmee ben je er nog niet. LEAN werken is tamelijk nieuw in de bouw- en woningsector. Daarom werd de hulp ingeschakeld van adviseur Paul Kuijpers van Symbol en Balance & Result. ‘LEAN is geen middel, maar een weg om je doel te bereiken. We gaan in twaalf projectteambijeenkomsten aan de slag om de LEAN-aanpak samen te verdiepen. Heldere communicatie (binnen één systeem) en duidelijke doelen verbeteren het proces. Dat maakt dat alle projectpartners proactief meedenken. Negen van de tien keer krijg je daar veel betere woningen.’

Nieuw contract
Bij een nieuwe kijk op samenwerken past geen standaardcontract. Vivare koos er voor om een concept voor te leggen tijdens de aanbesteding. En om dit zelfs samen met de kandidaten verder vorm te geven. Mr. Jip Greuters van De Kempenaer Advocaten uit Arnhem zorgde voor de juridische kaders: ‘Bij Blauwe Weide-3 is de vraag: ‘hoe gaan we samenwerken?’ En niet: ‘wat doen we als er problemen zijn?’ Met één document van negen pagina’s is alles geregeld. Daarmee neemt Vivare afstand van traditionele ‘vechtcontractmodellen’. Geweldig.’

De aanbesteding is rond, Vivare en haar partners staan nog aan het begin. Maar één ding staat vast: Blauwe Weide-3 wordt een leerzaam en spannend project. Karel Blom: ‘Je moet erin geloven, anders moet je er niet aan beginnen. Ook al is het pionieren, het levert waardevolle ervaring op. En zoals het nu eenmaal gaat als je je buiten de gebaande wegen begeeft: je komt een schat aan nieuwe mogelijkheden tegen.’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.