Ketenintegratie: samenwerken met een ontwerpend installateur

– voor u gelezen op www.lente-akkoord.nl/ketenintegratie –

Installatiebedrijf ontwerpt mee

Een ontwerpend installateur opnemen in het bouwteam heeft als voordeel dat deze al bij het ontwerp betrokken is en daardoor de installatie optimaal ontworpen en gerealiseerd wordt. De ervaring is dat deze aanpak garandeert dat de energieprestatie eisen uit het Programma van Eisen (PvE) overeind blijven.

Het installatiebedrijf vanaf de ontwerpfase betrekken bij het bouwproces, zorgt ervoor dat de installateur al in deze fase advies kan geven over de toe te passen (duurzame) energie installaties. Project-ontwikkelaar Danny Diemeer van PRN bv werkt in al zijn projecten samen met een vast ontwerpend installatiebedrijf in een bouwteam:“Het grote voordeel is dat je meteen de ambities uit het PvE uitwerkt en deze niet doorschuift naar een andere fase. Zo blijven ambities op het gebied van duurzaamheid overeind.”

Aanpak
De opdrachtgever stelt een bouwteam samen. Hierbij zit de opdrachtgever samen aan tafel met de installateur, architect en constructeur, aannemer en eventueel andere specialismen. Het bouwteam stelt een licht PvE op, waar onder andere de EPC-ambities in staan. Er wordt in co-makership gewerkt; dit wil zeggen dat alle partijen op gelijkwaardige basis samen aan een ontwerp werken en waarbij iedere partij zijn eigen expertise inbrengt. Er vindt geen aanbesteding plaats, de opdrachtgever werkt samen met een vaste groep van partijen. Er is een open begroting, waarin iedereen inzicht heeft. Tijdens de bouw worden er extra controles uitgevoerd op het goed uitvoeren van de energie uitgangspunten uit het PvE. Deze controles zijn onderdeel van de aannemingsovereenkomst.

Effect
Diemeer:“Onze ervaring is dat een ontwerpend installateur op basis van het PvE toch met andere oplossingen komt dan we zelf hadden bedacht. Wat ons betreft heeft het vroegtijdig inschakelen van een ontwerpend installateur daarom echt een meerwaarde.” Coos Schouten van Schouten Installatie, een ontwerpend in- stallateur, vult aan:“Het voordeel is dat we zo erg flexibel kunnen werken; wijzigingen in een later stadium kunnen we snel doorvoeren. Verder nemen we de verantwoording voor het gehele traject, van ontwerp tot en met de uitvoering, op ons. Dat geldt dus ook voor de installatiekosten.”

Waar toegepast?
>    Project ‘Poort Halfweg’, 141 appartementen, waaronder 26 zorgappartementen in combinatie met 5.000 m3 winkeloppervlak en parkeren te Heerhugowaard. Opdrachtgever: PRN bv.

Randvoorwaarden
– Stel heldere doelstellingen ten aanzien van energie en duurzaamheid in het PvE.
– Alle partijen dienen een open houding te hebben en elkaars expertise te respecteren.
– Een deskundig installatiebedrijf dat ook kan ontwerpen, eventueel gecerti ficeerd, dat de opdrachtgever kan adviseren op het gebied van duurzame) energie-installaties is nodig om deze aanpak tot een succes te maken.

Succesfactoren en leerpunten
– Werken in co-makership met een ontwerpend installateur zorgt ervoor dat de installateur direct voorstellen kan doen voor de installatie die ook praktisch uitvoerbaar zijn.
– Werken met een vaste installateur zorgt ervoor dat opgedane kennis en ervaring behouden blijft voor het volgende project.
– Omdat de ontwerpend installateur de gehele verantwoording op zich neemt voor de installatie, is deze ook financieel verantwoordelijk voor de installatie.
– Een andere manier succesvolle manier van werken, is het samenstellen van een team ‘installaties’ met een adviseur en een installateur. Een installatie- adviseur ontwerpt de concepten, maakt een multi criteria-analyse en stelt het meest optimale concept voor. Zijn inbreng is aan het begin het grootst. De installateur heeft veel kennis van de verschillende componenten en uitvoering en brengt zijn kennis met name later in het proces in.

Wie doet wat?
– Opdrachtgever stelt een bouwteam samen met een (gecertificeerd) installateur, archi-tect/constructeur, aannemer en andere specialisten
– Het bouwteam stelt een licht PvE op.
– De installateur ontwerp samen met de andere partijen in het bouwteam de installatie op basis van het PvE.
– In de aannemingsovereenkomst laat de opdrachtgever opnemen dat er een aantal maal getoetst wordt tijdens de bouw en dat eventuele herstelwerkzaamheden voor rekening zijn van de aannemer/installateur.
– De opdrachtgever laat tijdens de bouw een extern bureau controleren of de installaties op een juiste manier worden gerealiseerd.

Kosten
Ten opzichte van een aanbesteding zijn de voorbereidingskosten door toepassing van deze aanpak (zowel het werken in co-makership als het betrekken van de ontwerpend installateur) 5 tot 10% lager, de voorbereidingstijd is aanzienlijk korter omdat er direct gekeken wordt naar de praktische toepasbaarheid van het ontwerp. Hierdoor vallen ook de uitvoeringskosten gemiddeld zo’n 5% lager uit. Bovendien zijn wijzigingen tijdens de bouw eenvoudig door te voeren omdat zowel het ontwerp als de begroting geheel bekend zijn. Dit levert tijdswinst op.

Contact
Projectontwikkelingsmaatschappij Randstad Noord B.V.
Dhr. Diemeer
Keesomstraat 10G
1821 BS Alkmaar
072 562 97 30
072 562 97 31
www.prnbv.nl
info@prnbv.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.