Proeftuin voor bouwinnovatie

– Voor u gelezen in het blad De Architect –

De relatief eenvoudige en goedkope wijze van bouwen in de weilanden die het Vinex-beleid kenmerkte, kan niet meer worden toegepast op de nieuwe binnenstedelijke opgave die daarvoor in de plaats komt. Deze kenmerkt zich door minder repetitie en door moeilijker te bereiken en in te richten bouwplaatsen. Het gaat niet meer alleen om nieuwbouw, maar vooral om complexe projecten waarin hergebruik, transformatie en renovatie vaak gelijktijdig aan de orde komen.

Om geld te kunnen blijven verdienen lijkt bij binnenstedelijk bouwen meervoudig ruimtegebruik noodzakelijk, maar dat levert extra complicaties en kosten op. Enerzijds tijdens de ontwikkeling en het ontwerpen: waar laat je alle auto’s en hoe zorg je voor de buitenruimte waar de consument zoveel behoefte aan heeft? Anderzijds tijdens de bouw: hoe zorg je ervoor de overlast voor de omgeving te minimaliseren, hoe richt je de bouwplaats in terwijl er veel te weinig ruimte is en hoe zorg je ervoor dat je niet voortdurend achter de feiten aanloopt in planning en uitvoering? Deze complexe binnenstedelijke bouwopgaven vragen om een nieuwe benadering van het gehele ontwikkelings-, ontwerp- en bouwproces. Juist in een krimpende markt met een meer complexe bouwopgave is het noodzakelijk om innovatieve manieren van werken uit te vinden die de kosten beperken en de opbrengsten verhogen, anders dan men tot nu toe gewend is in de seriematige woningbouw. Op de beperkte bouwlocaties in binnenstedelijke gebieden, met een functionerende stad daaromheen, zijn snelle en soepele bouwprojecten van groot belang om haalbare projecten te realiseren. Nevenstaand de link naar het gehele artikel. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.