Het belang van transparantie & ketenintegratie in de FMCG sector

– Voor u gelezen op www.i3.nl donderdag 14 maart 2013 –

De Fast Moving Consumer Goods (FMCG) sector staat voor veel uitdagingen. De sector heeft te maken met een steeds verdergaande ketenintegratie, verscherpte concurrentie en de kosten staan permanent onder druk. Organisaties moeten continu innoveren, de concurrentie steeds een stap voor zijn en anticiperen op de veranderende marktomstandigheden.

De ontwikkelingen voor de producenten van consumenten-goederen volgen elkaar steeds sneller op, door de verkorte time to market moeten innovaties zichzelf sneller terugverdienen. Daarnaast zijn consumenten door de transparante markt mondiger, kritischer en slimmer geworden; de marges staan daardoor onder constante druk.

Collaboratie in de supply chain

De fabrikant die zelf het schap in de supermarkt in de gaten houdt en aan laat vullen. De fashion retailer die haar fabrikanten, leveranciers en transporteurs betrekt in de totale supply chain. Dit is geen toekomstbeeld meer, maar al realiteit. Voorraadbeheersing, kosten besparing en heel snel kunnen inspelen op de behoefte van de klant zorgt immers voor voorsprong. In de FMCG sector is er onder meer in de supply chain al veel geautomatiseerd, maar men heeft nog een lange weg gaan naar “echte” collaboratie in de supply chain. Een soepele en vergaande keten integratie zorgt nog voor veel uitdagingen in de sector. Er is nog geen uniformiteit in de keten voor onder meer artikelnummers, productcategorieën, productinformatie. Dit zorgt voor de nodige uitdagingen waardoor bestellingen, leveringen en facturatie niet altijd goed verlopen. Leveranciers leveren andere hoeveelheden, afnemers moeten zelf alles meten en wegen voordat het weer verder naar de winkels kan. Artikeldata zijn de smeerolie voor het gehele supply chain proces van bestellen, leveren tot kassabon.

Inzicht en snelheid

Uniformiteit in artikeldata en een soepele ketenintegratie geeft veel beter inzicht in het totale proces, klant aankoopgedrag en trends. Hierdoor is sneller en adequater reageren mogelijk, waardoor veel beter ingespeeld kan worden op veranderingen, trends en innovatie. Business Intelligence (BI) oplossingen helpen u om het juiste inzicht te krijgen, toekomstgericht te sturen en voorspellingen te doen. Hiermee vergroot u uw voorsprong op de concurrent. Ook wordt het plannings- en budgettering/begrotingsproces hierdoor sneller. U benadert veel meer de werkelijkheid en u bent meer in control.

Ketentransparantie

Een ander belangrijk aspect dat aandacht behoeft is ketentransparantie. De sector kan niet meer zonder volledige transparantie van fabrikant, bevoorrading, verkooppunt tot klant. Transparantie dwingt de leveranciers om zich meer te verdiepen in de klant van de klant en daarop adequaat in te spelen. Door deze toegenomen transparantie eisen leveranciers van hun klanten ook meer data en informatie, het wordt dus volledig twee richtingsverkeer. Bijvoorbeeld de leverancier van de schoenenwinkel die door de winkel niet op tijd en juist geïnformeerd wordt over verkopen in bepaalde regio’s zal minder goed in staat zijn haar collectie aan te passen en op tijd de winkel te bevoorraden.

Data kwaliteit

Door de enorme groei van de online verkopen is inzicht en controle over de totale supply chain (tot en met de consument) en ketenintegratie belangrijker dan ooit. Bijvoorbeeld, waar bevindt de voorraad zich nu precies in de keten en hoe snel kan het bij de afnemer zijn? Data kwaliteit, Meta Data en Master Data Management (MDM) zou hoog op de agenda van de CFO en CIO moet staan. Als data onvoldoende aansluit,  onjuist zijn (data kwaliteit) en er ook nog eens verschillende definities (meta data) gehanteerd worden kan dit grote gevolgen hebben.  Eenduidige en uniforme wijze van gegevens opslaan in en tussen systemen en tussen de verschillende partijen (MDM) is  een van de grootste uitdagingen in de keten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.