Corporaties in ban van ‘Fyra-denken’

– Voor u gelezen in de Cobouw van 20 maart jl. –

UTRECHT – De faalkosten bij bouwprojecten lopen de laatste jaren op, omdat corporaties de crisis aangrijpen om op prijs in te kopen.

Dat constateert Marcel Noordhuis, promovendus op het onderwerp faalkostenreductie door ketensamenwerking aan de Nyenrode Business Universiteit. Volgens hem liggen de faalkosten inmiddels tussen de 5 en 35 procent. “Veel hoger dan de meeste mensen denken.”

Het overgrote deel van de woningcorporaties gebruikt de crisis volgens Noordhuis om te gaan “shoppen”. “Om terug te halen wat in de jaren vóór de crisis te veel is betaald”, verwoordt hij hun motieven. Dat doen ze omdat ze “onbewust onbekwaam” zijn; ze weten niet dat inkopen op basis van laagste prijs uiteindelijk meer faalkosten oplevert. Benchmarkonderzoek in de bouw in Engeland toont dat volgens de promovendus aan.

“Je krijgt het Fyra-effect. Het is lekker goedkoop, maar het is een drama”, doelt Noordhuis op de falende, goedkope treinen van de Nederlandse Spoorwegen. “Prijs is niet hetzelfde als kosten. Het gaat om de integrale kosten gedurende de hele exploitatietermijn.”

Black box

In tegenstelling tot Engeland is er in de bouw in Nederland “ongelooflijk slecht zicht op de relatie tussen prijs en prestaties die er tegenover staan”. Noordhuis is nu bezig om die relatie in Nederland inzichtelijker te maken. Dertig corporaties doen mee in het onderzoek dat nu een jaar loopt. De promovendus pleit ervoor in Nederland meer op prestaties te gaan aanbesteden en die prestaties goed te meten. Het gaat dan om tijd, geld en kwaliteit. Op basis van de prestaties vindt vervolgens achteraf beloning plaats. “Het is nu een black box. Als de kosten van bouwprojecten uit de hand lopen, kan dat met de mantel der liefde worden bedekt“, aldus Noordhuis.

Enkele corporaties zijn al ver met transparant werken. Zo gebruiken ze zogeheten dynamische verdeelmodellen. Als bouwers beter presteren dan afgesproken, wordt de “overwaarde” verdeeld over de opdrachtgever en de bouwbedrijven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.