Mijmeringen over de bankierseed en de moraliteit van de financiële sector

Hoe kunnen we vreedzaam samenleven en vruchtbaar samenwerken? In zijn wereld van rationele egoïsten zag Hobbes maar één oplossing: een Leviathan. Dat is een sterke autoriteit, ‘een sterfelijke God’, aan wie wij onze vrede en veiligheid danken. Want zonder autoriteit kan er geen wet bestaan en zonder wet is alles geoorloofd. De Leviathan is een soort toezichthouder die alleen met strenge regels en dwangmiddelen alle partijen in het gareel kan houden. De toezichthouder heeft alle macht en kan door het opleggen van sancties mensen dwingen de regels na te leven. En daarvan plukt iedereen de vruchten, want het maakt welvaart en welzijn mogelijk. Nevenstaande link geeft het gehele overzicht weer.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.