Ketensamenwerking: interne krachten bepalen het externe resultaat

[Door Dr. P.J. van Delden]

In de publieke dienstverlening is ketensamenwerking in opkomst. Tussen zorginstellingen, welzijnsorganisaties, scholen en justitiële instanties ontstaan samenwerkingsverbanden, maar die leveren voor burgers vaak weinig op. Het beeld van stroperigheid en moeizame resultaten overheerst. Wat maakt die samenwerking zo lastig? Duidelijk is dat de externe resultaten van ketensamenwerking sterk afhankelijk zijn van de interne processen tussen de partners. De uitvoerende professionals moeten in overzichtelijke teams duurzame werkrelaties opbouwen. Dit ‘activisme’ op de werkvloer heeft meer invloed op de uitkomsten van samenwerking dan sturing van bovenaf in de vorm van beleidsintenties, convenanten en financiële stimulansen. Om samenwerking tussen dienstverleners in de zorg, het onderwijs en de veiligheid effectief te maken is daarom een exploratieve ontwikkelingsstrategie nodig, die kansrijke situaties opzoekt en sociale energie tussen de partners losmaakt. Nevenstaand de link naar het gehele artikel.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.