Invloeden van in-/externe actoren en factoren op business modellen van corporaties

– Voor u gevonden, afstudeerscriptie van Toine Tak –

Het begrip business model is vrij nieuw in de bedrijfskunde. Het is ontstaan in de private sector om innovatie te stimuleren. Business modellen geven een holistisch beeld van de waardecreatie voor klanten en de organisatie. In de non-profit sector is het een vrij onbekend verschijnsel. Reden om nader te onderzoeken hoe business modellen functioneren in de non-profit sector. In dit onderzoek zijn de business modellen van woningcorporaties onderzocht. Nederland telt ongeveer 400 corporaties die goed zijn voor ruim 30% van de woningmarkt. Tot de wettelijke taken behoren het zorgen voor huisvesting voor huishoudens die daar niet zelfstandig in kunnen voorzien en zorgen voor een goede woonomgeving. Daarnaast is zorg een van de wettelijke taken. Het laten groeien en ontwikkelen van de bewoners is een bovenwettelijke taak.

De doelen, taken en de realisatie ervan kunnen uitgedrukt worden in een business model. Business modellen geven de financiële en organisatorische architectuur weer van een organisatie. Het model maakt impliciete aannames over de klanten, de wijze waarop opbrengsten en kosten zich gedragen en de veranderende aard van de behoeften van de klant en de verwachte reactie van de concurrenten. Dat maakt een business model zo belangrijk om aanpassingen te doen voor de toekomst. Daarvoor is een ontwerp van een business model een sleutelkeuze voor elke ondernemer en een cruciale taak voor de managers die belast zijn met het herontwerpen van een oud model om de organisatie klaar te maken voor de toekomst. Nevenstaand de link naar de gehele scriptie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.