Tijdwinst en kostenbesparing door ketensamenwerking Omnia Wonen

– 15 januari gelezen op de Aedes website –

Woningcorporatie Omnia Wonen werkt sinds vier jaar samen met een aantal vaste ketenpartners en maakt al in de beginfase van projecten gebruik van hun expertise. Onlangs gebeurde dat bijvoorbeeld bij een project in Nunspeet, waar de corporatie de daken van 105 woningen moest vervangen. Het resultaat: een kortere doorlooptijd, kostenreductie en minder overlast voor bewoners.

Het werken met vaste ketenpartners en leveranciers leidt tot efficiënter en doelmatiger werken in de voorbereiding en uitvoering van projecten, vertelt projectleider Richard Winters. ‘Eerder dachten wij zelf alle plannen tot in detail uit, en zochten daar een aannemer bij. Maar als corporatie weet je van alles wel iets, maar van iets niet alles. Daarom is het belangrijk om vooraf al gebruik te maken van de expertise van andere partijen en niet alles zelf te bedenken.’

Werkproces
Dat gebeurde onlangs bijvoorbeeld bij 105 woningen in Nunspeet. De woningen waren al gerenoveerd, alleen het dak moest nog vervangen worden. Omnia Wonen ging in het voorbereidingstraject om tafel met de hoofd- en onderaannemer. Een van de onderaannemers, Weijerseikhout, kwam toen met een idee om het proces rond het vervangen van de daken te verbeteren. Namelijk door de drie dakelementen al in de fabriek aan elkaar te monteren, in plaats van op het dak. Daardoor kunnen de bouwvakkers de daken in een hoger tempo en met minder mensen op de woningen monteren. Winters: ‘De risico’s waren beperkt, dus we durfden het aan om deze manier van werken te proberen.’

Minder overlast
De werkwijze was succesvol. De werkzaamheden duurden korter, 8 in plaats van 12 dagen. En het leverde een kostenreductie van 10 procent op. ‘De huurders waren zeer tevreden over de snelheid en de kwaliteit’, vertelt Winters. ‘De overlast voor de bewoner werd tot het minimum beperkt. Omdat veel werk al in de fabriek gebeurde, was er een kleinere bouwplaats ter plekke nodig. Belangrijk voor succes is wel dat alle partijen in de keten, zoals leverancier, fabrikant en corporatie de planning goed op elkaar afstemmen.’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.