BIM: regie over informatie

– Voor u gelezen op de Aedes website 26 januari 2015 –

Regie op de informatie over bestaand vastgoed en bouwprojecten wordt voor woningcorporaties steeds belangrijker. Het draagt bij aan kostenbesparing en transparantie, bovendien vraagt de toenemende digitalisering in bedrijfsprocessen om een nieuwe visie op informatiebeheer. Aedes pleit er daarom voor dat corporaties het Bouw Informatie Model (BIM) gebruiken om regie te houden over alle informatiestromen.

Gegevensuitwisseling
Steeds meer partijen in de bouw- en onderhoudssector gebruiken BIM voor het verwerken en delen van hun projectdata. Ook bewoners willen snel en persoonlijk geholpen worden. De beschikking over actuele gegevens is een voorwaarde om de kwaliteit van dienstverlening te verhogen tegen lagere kosten. Dit vraagt om afstemming van gegevensuitwisseling tussen verschillende afdelingen binnen de organisatie én tussen de corporatie en leveranciers zoals bouwbedrijven, installateurs en adviseurs. Iedereen kan aantoonbaar sneller, goedkoper en beter werken als actuele informatie goed bereikbaar is.

Informatiestromen
Woningcorporaties moeten als opdrachtgever de regie nemen over al deze informatiestromen. BIM is een prima methode daarvoor. Aedes organiseert daarom de komende tijd verschillende activiteiten over BIM. In deze visie staat beschreven hoe BIM werkt en wat corporaties er mee kunnen. Op 3 maart organiseert Aedes in de middag bovendien een bijeenkomst over het hoe en wat van BIM. Informatie hierover volgt nog. Een BIM-protocol met basisafspraken over samenwerking en databeheer volgt in de loop van het jaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.