De Alliantie brengt kosten omlaag door ketensamenwerking

– Voor u gelezen op de Building Business Website, 5 feb 2015 –

Woningcorporatie de Alliantie brengt kosten omlaag door een nieuwe vorm van samenwerking met onderhoudsbedrijven. Het gaat hier over het ‘G-Sequent’-model. Dit doet denken aan het BIMmen in de bouw: een nauwe samenwerking tussen de gehele keten. Deze vorm van ketensamenwerking zou zorgen voor meer klanttevredenheid, een stabiele kwaliteit en een kostenbesparing van 20%.

De Alliantie heeft met 6 totaal onderhoudsbedrijven een 3 jarig contract getekend voor het planmatig gevelonderhoud van haar 56.000 woningen. De samenwerking geschied in het zogenoemde ‘G-Sequent’-model.

Kostenreductie
De Alliantie speelt geen ‘V&D’tje’ en laat anderen niet voor bepaalde kosten opdraaien. Neen, de woningcorporatie kiest ervoor om in eigen organisatiekosten en onderhoudskosten te snijden. Dit doen zij om de huren betaalbaar te houden en zodat er voldoende geïnvesteerd kan worden in renovatie en nieuwbouw.

Over de gehele keten worden er nieuwe samenwerkingsmodellen ontwikkeld. Deze zogenoemde ‘Sequent’-modellen zorgen voor een meetbare kwaliteit en een aanzienlijke kostenreductie met een klantgerichte aanpak. In deze nieuwe modellen wordt gewerkt met vaste teams en een continue productiestroom.

De kostenreductie heeft betrekking op de gezamenlijke kosten van de Alliantie en de onderhoudsbedrijven. Aan- en afloopkosten, overheadkosten en bijkomende (advies-) kosten worden teruggebracht door betere samenwerking, gestandaardiseerde projectopnamen, het voorkomen van doublures en beter risicomanagement.

Meer grip
De Sequent-modellen moeten voorkomen dat het wiel telkens opnieuw wordt uitgevonden. In plaats van unieke processen is er spraken van verbeterprocessen, waarbij het herhalende karakter zorgt voor snel schakelen. De Alliantie bundelt met dit nieuwe model haar kennis met die van de markt. Middels KPI’s houdt de Alliantie zelf de regie in handen en stuurt zij de kwaliteit en het proces aan.

Peter Veldhuizen, productieleider Planmatig Onderhoud van de Alliantie, licht toe:
“Met deze ketensamenwerking krijgen we meer grip op klanttevredenheid, kwaliteit, informatie, capaciteit en doorlooptijden en gaan we kosten besparen op ons planmatig gevelonderhoud. Door proces- en productinnovatie continue te stimuleren en in het dagelijkse proces te borgen en te meten bereiken we de gewenste resultaten. Deze samenwerking vraagt veel inzet en bereidheid om organisatorisch te veranderen. Dat geldt zowel voor ons als voor de onderhoudsbedrijven. Door intensief samen te werken optimaliseren we onderhoud en bouwen we aan wederzijds vertrouwen. We zijn blij met de geselecteerde ketenpartners voor ons planmatig gevelonderhoud”.

De partners
De totaal onderhoudspartners met wie de Alliantie het 3 jarig contract had getekend zijn: Logchies Renovatie & Onderhoud, Hemubo, Van Wijk, Mens-Zeist, Rutges Vernieuwt en Weijman. Deze onderhoudsbedrijven hebben een algemene verklaring over deze nieuwe manier van werken:

“De aanpak van de Alliantie bij de bedrijvenselectie was heel vernieuwend. We hebben onze sterke unieke kanten kunnen laten zien tijdens de pitch en moesten daarna op transparante wijze samenwerken met de concurrent. Dat is verfrissend en leerzaam. We gaan nu met elkaar in ‘productietreinen’ aan de slag om de gevels van de huurwoningen van de Alliantie planmatig te onderhouden. Centraal staat de klant, een stabiele kwaliteit en het continue leren, verbeteren en innoveren. Voor ons betekent het tevens een gestage productiestroom die helpt om te optimaliseren.”

Nobel streven
Building Business vindt dit een prachtig initiatief. Wellicht is het een nobel streven om dit ‘G-sequent-model’ in de gehele sector te gebruiken. Door de samenwerking goed te documenteren wordt er gewerkt aan wederzijds vertrouwen. Immers kunnen ‘succesvolle’ bouwdocumenten gebruikt worden om het gehele proces te versnellen. Het zou theoretisch zelfs mogelijk zijn om uiteindelijk de huurlast voor de huurder te verlichten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.