Sturen op samenwerking

Master Thesis van Ing. M. (Martijn) Blankestijn voor u gevonden op het web.

Gemeentes en corporaties zien een maatschappelijk belang in de realisatie van vrije sector huurwoningen in sociaaleconomisch minder sterke wijken. Deze realisatie leidt tot differentiatie van woningaanbod en bevolkingssamenstelling en daarmee tot de sociaaleconomische ontwikkeling en leefbaarheid van deze wijken. Hoewel er signalen zijn van een stijgende vraag naar deze huurwoningen komt de realisatie van voldoende en passend aanbod in het gedrang. Met de invoering van de herziening van de woningwet probeert de overheid te sturen op marktwerking. Deze marktpartijen hebben een primair financieel belang. Rekening houdend met het minder gunstige investeringsklimaat van deze wijken en voldoende alternatieve investeringsmogelijkheden in meer kansrijke gebieden is het daarom de vraag of, wanneer en in welke mate deze marktpartijen gaan investeren.

Marktwerking als sturingsprincipe kan in deze situatie onvoldoende functioneren. Met de invoering van de verhuurdersheffing wordt het veel corporaties bovendien in financieel opzicht moeilijk gemaakt om nog te investeren in dergelijke woningen, waardoor er een steeds grotere afhankelijkheid ontstaat van investeringen door marktpartijen. Vraag is of we met een andere manier van sturing toch kunnen komen tot samenwerking tussen corporatiesector en investerende marktpartijen ofwel beleggers, leidend tot de realisatie van vrije sector huurwoningen. Sturen op samenwerking staat daarom centraal in dit onderzoek. Nevenstaand de link naar zijn afstudeerrapport.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.