Informatie management en control in een ketenomgeving

Voor u gevonden, lectorale rede in verkorte vorm uitgesproken door dr. René Matthijsse RE bij de aanvaarding van het ambt van lector “Informatiemanagement en Control in een ketenomgeving” bij Fontys Hogeschool Financieel Management in Eindhoven op 24 februari 2016.

Het Nederlandse poldermodel, uniek in de wereld waarbij sneller en directer gecommuniceerd kan worden dan waar ook, biedt volop kansen voor de toekomst. Een grotere verspreiding van inzicht en kennis ten aanzien de bestuurlijke en financiële mogelijkheden is, samen met de verdergaande ketensamenwerking op het gebied van innovatie, op dit moment de grootste uitdaging waar regio’s voor staan. De invloed van moderne informatie- en communicatietechnologie heeft vergaande gevolgen voor de invulling van de (digitale) business- en communicatiemodellen en daarmee ook de verdienmodellen van organisaties.

De leeropdracht van het lectoraat betreft keteninformatisering en management control, het tot stand brengen van een informatie-infrastructuur voor geautomatiseerde informatie-uitwisseling tussen organisaties in een bedrijfsketen of organisatienetwerk. Keteninformatisering betreft vooral het structureren en automatiseren van de communicatie die nodig is om de gegevens aan elkaar beschikbaar te stellen waarover alle deelnemers in de keten moeten kunnen beschikken. Nieuwe mogelijkheden worden geopend door een toepassingsonafhankelijke informatie-infrastructuur afgestemd op de gemeenschappelijke eisen van een bedrijfsketen of een overheidsketen. Met keteninformatisering kunnen informatievraagstukken in bedrijfsleven en publieke sector opgelost worden, die met organisatorische maatregelen alleen tot dusver onoplosbaar bleken te zijn.

Deze publicatie heeft een richtinggevend karakter en positioneert de onderzoeksrichting van het lectoraat Informatiemanagement en control in ketenomgeving. Het wil ook duidelijk maken waarom het huidige curriculum voor de bedrijfseconomische opleidingen innovatiever en geactualiseerd moet worden dan thans het geval is, in welke vorm dit kan gebeuren, welke uitdagingen daarmee samenhangen en welke rol mijn lectoraat daarin gaat spelen.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.