Hoe bepaal je de beste prijs / kwaliteit verhouding

– Voor u gevonden, een publicatie van PIANO expertisecentrum aanbesteden –

De implementatie van de nieuwe aanbestedingsrichtlijnen in de Aanbestedingswet 2012 heeft gevolgen op het gebied van gunningscriteria. De terminologie wijzigt en er wordt een derde gunningscriterium geïntroduceerd. Economisch meest voordelige inschrijving (EMVI) wordt het overkoepelende begrip voor de drie gunningscriteria:

 

a. beste prijs-kwaliteitverhouding (Beste PKV);
b. laagste kosten berekend op basis van kosteneffectiviteit (Laagste KBK), zoals de levenscycluskosten; of
c. laagste prijs.
De keuze voor laagste prijs en laagste kosten moet gemotiveerd worden in de aanbestedingsstukken.

Deze handreiking beperkt zich tot een aantal algemene adviezen die vrijwel altijd toepasbaar zijn en ligt de nadruk vooral op de dingen die u in ieder geval niet moet doen. Dit is niet bedoeld om u af te schrikken of om Beste PKV te ontraden. Integendeel; PIANOo beveelt Beste PKV juist van harte aan, mits verstandig toegepast! Uiteraard dient u alleen voor Beste PKV te kiezen wanneer de aard van de opdracht zich daarvoor leent. Bij sommige opdrachten, zoals werken op basis van een RAW-bestek, ligt de keuze voor laagste prijs als gunningscriterium vaak meer voor de hand.

Deze handreiking is gebaseerd op Europese aanbestedingen, waarop delen 1 en 2 van de Aanbestedingswet 2012 van toepassing zijn. Voor nationale aanbestedingen, aanbestedingen in de speciale sectoren en (in de toekomst) aanbestedingen van concessies gelden deels afwijkende regels, die in deze handreiking geheel buiten beschouwing worden gelaten. Omdat de rechter bij die procedures meestal oordeelt dat de algemene beginselen van toepassing zijn, is het overigens wel verstandig om daar ook de adviezen in deze handreiking ter harte te nemen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.