Innovatie in de Bouw: mooi rapport maar kan beter!

– Door prof.dr. Jack van der Veen (Nyenrode) –

Onderstaand vindt u de rapportage van het EIB/UT over belemmeringen van innovatie in de Bouw en wat daaraan te doen.

Goed om te zien dat ‘gebrek aan Ketensamenwerking’ een van de genoemde oorzaken is. Wel een gemiste kans van de onderzoekers om op dat terrein niet verder te kijken dan hun neus lang was. Dan hadden ze (bijvoorbeeld in het proefschrift van dr. ing. Marcel Noordhuis) kunnen zien dat genoemde aspecten als Prestatie-meetsystemen, Gezamenlijke verdienmodellen en Kwaliteit als belangrijk aandachtspunt (ook in de aanbesteding) ook leiden tot betere Ketensamenwerking en dus meer innovatie.

Daarnaast hadden ze nu ontbrekende aandachtspunten als ‘differentiërende strategie’ (om te kunnen innoveren moet je specialist durven zijn en dus keuzes maken) en klantgericht werken (klant centraal zetten in hele bouwproces) kunnen toevoegen aan de lijst met te nemen maatregelen. Ook jammer dat er niet echt wordt ingegaan op de redenen waarom organisaties het moeilijk vinden om te innoveren. Uit onderzoek op het gebied van Ketensamenwerking blijkt immers dat een paradigmaverandering nodig is; lerend vermogen (en dus innovatie) kan alleen tot bloei komen als er vol op ‘sociale innovatie’ wordt ingezet.

Sowieso is er in het rapport (te) weinig aandacht voor de factor mens (mindset & gedrag; cultuur; leiderschap) die bij Ketensamenwerking (en dus bij innovatie) cruciaal is. Ook in de oplossingsrichting blijft het rapport een beetje hangen in oud denken; zo wordt wel gepleit voor Platforms binnen brancheverenigingen (goed idee) maar worden Platforms waarin de hele keten aan tafel zit (veel beter idee) niet genoemd.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.