Programma Nyenrode High Potential Platform Ketensamenwerking 2020

Nyenrode New 2019

Daar waar de directie de randvoorwaarde schept om ketensamenwerking te kunnen implementeren, hebben de High Potentials de taak om het daadwerkelijk te gaan doen. Dit roept diverse praktische implementatievragen op, waarover in dit platform met gelijkgestemden van gedachten kan worden gewisseld en waarbij men elkaar kan inspireren en stimuleren.

Deelnemers 2020:

Welkom: Portaal, Van Wijnen Groep, BAM Wonen Utrecht en Noordoost, Breman Woningbeheer Zuid (2x), Coen Hagendoorn, De Alliantie, Elkien, GroenWest, Habion (Vastgoed Zorgsector), Hagemans Vastgoedonderhoud BV, Hoedemakers Bouw en Ontwikkeling, Jorritsma Bouw B.V., Kwakkenbos BV, RWS partner in wonen, Thus Wonen, Trebbe Bouw B.V., Uw Onderhoudspartner Lenferink, Van Wijk Vastgoedonderhoud, Van Wijnen Vastgoedbeheer Noord b.v., Woonwaard.

Data en programma

Bijeenkomst 1: Donderdag 6 februari 2020 van 12:00 – 15:30

Thema: Wat kan de bouw leren omtrent samenwerken vanuit de Zeilsport? Gerd-Jan Poortman is één van de beste zeilers van Nederland. Zo deed hij drie keer mee aan de zwaarste zeilrace ter Wereld, de Volvo Ocean Race. Hij combineert deze avonturen met lessen over leiderschap, samenwerking, communicatie, innovatie en ontwikkeling, veiligheid en risicomanagement. Vooral samenwerking is één van de belangrijkste vereisten aan boord.

 • 12:00 – 13:00 Lunch
 • 13:00 – 14:00 Gerd-Jan Poortman (Volvo Ocean Race Zeezeiler)
 • 14:00 – 15:30 Tafeldiscussie, delen ervaringen en inzichten, definiëring do’s en don’ts. Terugkoppeling per tafel en reflectie door de spreker.
 • 15:30 – 16:00 Borrel en napraten

Bijeenkomst 2: Donderdag 28 mei 2020 van 12:00 – 15:30

Thema: Hoewel elke organisatie vanuit het eigen specialisme een toegevoegde waarde realiseert, wordt de uiteindelijke klantwaarde niet door één enkele organisatie gecreëerd, maar door de combinatie van de activiteiten van de verschillende organisaties in de gehele toeleveringsketen (zogenaamde ketenpartners). Bij de term ‘(keten)partner’ wordt doorgaans de metafoor van een huwelijkspartner gebruikt; die unieke persoon met wie je alles deelt en aan een gezamenlijke toekomst bouwt. Vanuit een organisatieperspectief gaat die vergelijking echter mank. Immers, een organisatie heeft meerdere strategische partners en er is slechts een beperkte lotsverbondenheid tussen organisaties. Daarom kan een ketenpartnerschap beter worden gekarakteriseerd als een ‘vriendschap’. Maar hoe bouw je aan zo’n netwerk? Wat is vriendschap in supply chain-context? Hoe ontwikkel je ketenvriendschappen?

 • 12:00 – 13:00 Lunch
 • 13:00 – 14:00 prof.dr. Jack van der Veen en prof.dr. Edgar Karssing (Nyenrode) over investeren in strategische partnerships.
 • 14:00 – 15:30 Tafeldiscussie, delen ervaringen en inzichten, definiëring do’s en don’ts. Terugkoppeling per tafel en reflectie door de spreker.
 • 15:30 – 16:00 Borrel en napraten

Bijeenkomst 3: Donderdag 1 oktober 2020 van 12:00 – 15:30

Thema:  We moeten van het gas af en we moeten Parijse doelstellingen halen. De insteek die hierbij gekozen is per wijk van het aardgas af en per wijk de Parijse doelen zien te halen. De vraag die je hierbij kunt stellen is: Wat biedt dit de wijk? Is de wijk nu in dienst van het halen van doelen die niet van de wijk zijn? Of is de wijk er om mensen fijn te laten wonen en moeten wijkgerichte initiatieven per definitie ook de wijk dienen?

En waar is de aanbodzijde? Een interessante waarneming op dit moment is dat nagenoeg alle (keten)partners aan tafel zitten om met en in de wijk aan de slag te gaan, behalve de aanbodzijde. Wat kan echte ketensamenwerking, dus inclusief de aanbodzijde betekenen voor het nadenken over- en uitvoeren van een wijkgerichte aanpak? 

 • 12:00 – 13:00 Lunch
 • 13:00 – 14:00 prof.dr.ir. Anke van Hal (Nyenrode) en drs. Maurice Coen (Nyenrode).  
 • 14:00 – 15:30 Tafeldiscussie, delen ervaringen en inzichten, definiëring do’s en don’ts. Terugkoppeling per tafel en reflectie door de spreker.
 • 15:30 – 16:00 Borrel en napraten

Bijeenkomst 4: Donderdag 3 december 2020 van 12:00 – 15:30

Thema: Hoe Ymere het volhoudt met haar co-makers (en de co-makers met Ymere)…??

Woningcorporatie Ymere (77.000 woningen) werkt al sinds 2011 met co-makers. Dura Vermeer, Thunnissen en Coen Hagedoorn Bouwgroep waren dat al een tijdje en HSB uit Volendam werd daar recent aan toegevoegd. Recent is de samenwerking weer voor vijf jaar verlengd. Het enthousiasme voor ketensamenwerking is bij Ymere door de jaren heen niet minder geworden. Sterker nog, honderd procent van alle bouwwerkzaamheden wordt bij de Amsterdamse corporatie door co-makers vervuld, ze doen dan ook geen aanbestedingen meer. In hun bijdrage delen ze hun aanpak, valkuilen, best practices, dillema’s en hoe het verdeelmodel tussen partijen er uit ziet.

 • 12:00 – 13:00 Lunch
 • 13:00 – 14:00 Michiel Schuitemaker (Ymere)
 • 14:00 – 15:30 Tafeldiscussie, delen ervaringen en inzichten, definiëring do’s en don’ts. Terugkoppeling per tafel en reflectie door de spreker.
 • 15:30 – 16:00 Borrel en napraten

Deelnemen?

Mocht u willen deelnemen aan de platformbijeenkomsten, dan kunt u mij mailen (m.noordhuis@nyenrode.nl). Wij verzoeken u duidelijk aan te geven of dat u wenst deel te nemen aan de bijeenkomsten voor Executives of voor High Potentials. U ontvangt dan van mij een deelnamebevestiging en een factuur op naam van het platform ketensamenwerking. De kosten die we in rekening brengen om deel te nemen aan de 4 bijeenkomsten voor Executives met diner, borrel en introduce bedragen € 1.600 per jaar. De kosten om deel te nemen aan 4 bijeenkomsten voor High Potentials met lunch, borrel en introduce bedragen €1.400 per jaar.  Indien u later instapt betaalt u naar rato van het aantal bijeenkomsten dat nog in het onderhavige jaar resteert.

One thought on “Programma Nyenrode High Potential Platform Ketensamenwerking 2020

 1. Pingback: Programma Nyenrode Executive Platform Ketensamenwerking 2020 | Weblog Ketensamenwerking

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.