Auteur: Michael Nieuwboer (gelezen op logistiek.nl)
Het vinden van een goede supply chain manager (hierna sc-manager) is geen makkelijke taak. Een goede supply chain manager moet al snel het schaap met vijf poten zijn. Gebaseerd op zijn ervaringen als sc-manager en de ervaringen die hij heeft met succesvolle en minder succesvolle sc-managers somt hij zeven eisen waaraan een succesvolle sc manager dient te voldoen:

 1. Teamplayer:
  Een succesvolle sc-manager moet een absolute teamspeler zijn. Doordat de sc-manager te maken heeft met (bijna) alle afdelingen binnen een bedrijf moet hij als geen ander in staat zijn om in een team te functioneren en de juiste personen bij diverse projecten te betrekken. Bijna elk sc-project bestaat uit een crossfunctioneel team, wat vaak door de sc-manager wordt gemanaged.
 2. Politiek sensitief
  Doordat de sc-manager actief is in de hele keten hebben zijn activiteiten vaak impact op andere afdelingen waar hij niet voor verantwoordelijk is. Om geen onnodige weerstand te creëren is het belangrijk dat deze persoon heel goed aanvoelt welke krachten er actief zijn binnen een bedrijf en hoe deze gemanaged kunnen worden.
 3. Flexibel
  Een sc-manager moet flexibel zijn in de opvattingen die hij heeft. Door de veranderende situatie in de markt of binnen de onderneming kan het zijn dat oude ideeën niet meer passen en compleet nieuwe opvattingen nodig zijn. Een sc-manager die centralisatie heeft ingevoerd moet als de situatie erom vraagt ook taken durven te gaan decentraliseren
 4. Gevoel voor risico
  Bij alle plannen die gemaakt worden moet de sc-manager kijken wat de werkelijke impact op de keten is. Hierbij is het maken van zogenaamde What-if scenario’s erg belangrijk. Een goede sc-manager heeft een goed beeld van de risico’s die de organisatie loopt en heeft vooraf plannen gemaakt hoe om te gaan met deze risico’s.
 5. Oog voor detail
  Een analyse van de keten wordt niet gemaakt op een achterkant van een bierviltje. Om het functioneren van de zwakke schakels in de keten te doorgronden is het belangrijk om goede oorzaak-gevolg analyses te maken. Naast het analyseren van de keten in detail, verliest een effectieve sc-manager zich niet in de details. Balans vinden in de details blijft een uitdaging voor iedere sc-manager.
 6. Positief tegenover technologie
  De Technologische ontwikkelingen in de keten gaan erg hard. Een effectieve sc-manager staat open voor nieuwe ontwikkelingen en volgt deze in de markt. Bij interessante ontwikkelingen is de sc-manager in staat om de juiste personen te vinden die deze nieuwe technologie in de praktijk gaat implementeren. Alle leidende ketens hebben ook leidende technologie in hun ketens ingezet.
 7. Zoekt overal verbetering
  Ketenmanagers moeten altijd bezig zijn met het continue verbeteren van de keten. Zelf vraag ik al mijn medewerkers altijd om minimaal 2 verbeter initiatieven aan te dragen per jaar. Door deze vaak kleine bottom-up verbeteringen blijft de keten zich continue verbeteren. De sc-manager is ook de persoon die de “heilige huisjes” binnen een bedrijf ter discussie moet stellen om vooruitgang te bereiken. Hiervoor is natuurlijk wel de nodige politieke sensitiviteit nodig zoals in punt 2 aangegeven.